Published On: Čet, ruj 22nd, 2022

Kako je došlo do neočekivane razmjene skoro 300 zarobljenika između Rusije i Ukrajine

Commander of defender of the Azovstal Iron and Steel Works in Mariupol Denys Prokopenko speaks with a mobile phone while Ukraine’s Interior Minister Denys Monastyrskyi smiles after prisoners of war (POWs) swapping, amid Russia’s attack on Ukraine, in location given as Turkey, in this handout picture released September 22, 2022. Press service of the Interior Ministry of Ukraine/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Među njima su Denis Prokopenko, zapovjednik bataljuna Azov, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar te Serhij Volinski, zapovjednik 36. mornaričke brigade

Rusija i Ukrajina su u srijedu izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika, uključujući i zapovjednike Azovskog bataljuna iz Mariupolja za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi, te deset stranaca među kojima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

Razmjena zarobljenika predstavlja iznenađenje s obzirom da dolazi u trenutku kada je ruski predsjednik najavio djelomičnu mobilizaciju od oko 300.000 ljudi, u očitoj namjeri eskalacije rata.

Predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da se razmjena, uz pomoć Turske i Saudijske Arabije, pripremala dulje vrijeme. Prema odredbama dogovora, oslobođeno je 215 Ukrajinaca, od kojih je većina zarobljena nakon pada Mariupolja.

Ukrajina je oslobodila 55 Rusa te Ukrajince odane Moskvi, a među njima je i Viktor Medvedčuk, čelnik proruske stranke koji je bio optužen za veleizdaju.

“Ovo je jasna pobjeda za našu zemlju, za naše društvo. Najvažnije je da će 215 obitelji ponovo vidjeti svoje voljene”, rekao je Zelenskij.

Zahvalio je turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu na pomoći te dodao da će pet ukrajinskih zapovjednika ostati u Ukrajini sve do završetka rata.

Među njima su Denis Prokopenko, zapovjednik bataljuna Azov, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar te Serhij Volinski, zapovjednik 36. mornaričke brigade.

Zelenskij im se zahvalio na svemu što su učinili za svoju zemlju.

Saudijska Arabija je posredovala u oslobađanju stranih boraca koji su prebačeni u Rijad. Jedan od posrednika u pregovorima je bio i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman koji ima bliske odnose s Putinom.

Među strancima su jedan Hrvat, pet Britanaca, dva Amerikanca, jedan švedski državljanin i jedan Marokanac.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mujko MAČEK
Mujko MAČEK
8 dana prije

Razmjena je izvršena zbog Prebega, erdo odradio

KAKO BABO ERDOĞAN KAŽE
KAKO BABO ERDOĞAN KAŽE
Šta ti kažeš na ovo?  Mujko MAČEK
6 dana prije

Pa NIJE KRV(atska) VODA…
… ZNA SULTAN ERDOĞAN DA SRBI I HRVATI IMAJU NJEGOVE UTRASE.
… TO SU RODITELJSKE EMOCIJE.

Kiseljak
Kiseljak
7 dana prije

Opet Putka navukli ostarilo senilno