Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Kako je biti mlad u BiH?

Must Read

SARAJEVO – Fondacija „Cure“ i Helsinški parlament građana Banja Luka danas su u Sarajevu organizirali x-press sesiju „Tretman mladih osoba u BiH, u usporedbi sa tretmanom mladih u zemljama EU“.

Uvodničarka sesije je Medina Mujić, magistrica komunikoloških znanosti za odnose sa javnošću, koja je govorila o medijskom prikazivanju mladih osoba i kako država tretira mlade osobe u bh. društvu.

-Bosna i Hercegovina se još uvijek suočava s posljedicama svoje konfliktne povijesti gdje su djeca i mladi pogođeni ovim promjenama, a u toj transformaciji često su i marginalizirani. Mladi u BiH se suočavaju s nizom problema za koje su velikim dijelom odgovorne državne institucije u našoj zemlji, rekla je za Fenu Mujić.

Na svim razinama vlasti, kaže, nedostaje programski i strateški pristup podrške poboljšanju položaja mladih u BiH.

Smatra da bi njihovom položaju također mogli doprinijeti mediji svojim profesionalnim izvještavanjem na način da više potiču probleme o mladima.

-Mediji u većini slučajeva izvještavaju senzacionalistički, tako da izvještavanje o mladima nema kontinuirani tijek praćenja stvari koje se njih tiču, tvrdi Mujić.

Dodala je da se, kad je u pitanju zaposlenost i obrazovanje, mladi u BiH nalaze ispod prosjeka standarda Europske unije, odnosno tretmana mladih u zemljama EU.

Gotovo svaka druga mlada osoba u BiH koja je izašla iz formalnog obrazovnog sustava ostaje na razini trogodišnjeg srednjeg obrazovanja ili niže. To znači da smo značajno ispod prosjeka EU-a kad je u pitanju udio osoba sa završenom četverogodišnjom srednjom školom ili višim obrazovanjem.

Također, svaka četvrta osoba u BiH prerano napušta obrazovni proces što je daleko iznad prosjeka većine europskih zemalja.

Niska stopa radne aktivnosti mladih u odnosu na EU, te nezaposlenost koja je gotovo četiri puta veća nego u zemljama EU-a, a pogotovu nezaposlenost mladih žena, najbolje prikazuju položaj BH mladih u odnosu na vršnjake iz drugih zemalja.

Mladi BiH žive u zemlji s trinaest ministarstava zdravlja, jedanaest odvojenih javnih fondova za zdravstveno osiguranje i gotovo bez ikakvog praćenja i planiranja potrošnje javnih sredstava i transfera u sektoru zdravstva.

Financijski problemi glavni su razlog za prekidanje obrazovanja, a samo sedam posto učenika i studenata prima stipendiju za školovanje koja u većini slučajeva iznosi 100 KM, odnosno ne prelazi 200 KM.

Ukupna populacija mladih je osjetljiva grupa i mnogo bliža granici siromaštva nego populacija odraslih. Mlade osobe koje nisu nastavile obrazovanje nakon završene osnovne škole imaju najveći udio u siromašnoj populaciji.

bitno.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -