Petak, 21 lipnja, 2024

Kako će izgledati Parlament FBiH: SDA sa 29 zastupnika najjača stranka u FBiH, SDP spao na 11

Must Read

Stranka demokarstske akcije vodeća je sa 29 osvojenih mandata za Predstavnički dom Paralementa bh. entiteta Federacija BiH od ukupno 98 koliko broji to zakonodavno tijelo

Pokazuje to analiza Anadolije nakon najnovijih preliminarnih, nezvaničnih i nepotpunih rezultata općih izbora održanih 12. oktobra, koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, a nakon obrađenih i glasova pristiglih putem pošte, odsustva, mobilnih timova, diplomatsko-konzularnih predstavništava i potvrđenih glasačkih listića.

Time je SDA uvećala svoju zastupljenost u Parlamentu FBiH za čak šest mandata u odnosu na dosadašnje stanje – SDA je imala 23 mandata.

SDP pao sa 28 na 11 zastupnika

Manji  uspjeh zabilježio je i Savez za bolju budućnost (SBB), koji bi trebao imati 16 zastupnika u odnosu na dosadašnjih 13. Manji pomak zabilježio je i HDZ 1990, koji bi po sadašnjim projekcijama, trebao imati četiri zastupnika, u odnosu na ranija tri. Stranka demokratske aktivnosti također, je napravila manji pomak s obzirom na to da bi, prema sadašnjim podacima, trebala imati dva zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u odnosu na dosadašnjeg jednog.

Koalicija predvođena HDZ-om BiH bi, na osnovu sadašnjih podataka, trebala imati 12 zastupnika u odnosu na dosadašnjih 13.

Najveći izborni gubitnik na ovom nivou vlasti u BiH, prema sadašnjem stanju, je SDP BiH koji bi trebao dobiti svega 11 zastupnika u odnosu na 28, koliko je imao u dosadašnjem mandatu. Time je SDP u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izgubio čak 17 zastupnika ili skoro dvije trećine.

Stranka za BiH (SBiH) također je među izbornim gubitnicima. Naime, na prošlim izborima SBIH je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH osvojila devet mandata, dok bi u budućem sazivu trebala imati svega četiri i to zahvaljujući raspodjeli kompenzacijskih mjesta. Time će SBiH smanjiti svoje učešće u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za čak pet zastupnika što je više od polovine u odnosu na dosadašnje stanje.

Četiri nove stranke

Četiri su nove stranke koje će biti zastupljene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH – i to Demokratska fronta (DF), koja bi trebala dobiti 14 zastupnika. To je, ujedno, najveći izborni uspojeh s obzirom na to da se radi o političkoj stranci koja se prvi put pojavila na izborima.

Bosnaskohercegovačka patriotska stranka (BPS) zahvaljujući kompenzacijskim mjestima trebala bi dobiti četiri mandata u budućem sazivu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. U dosadašnjem sazivu nije bila parlamentarna.

Po jednog zastupnika imat će Naša stranka (NS) i Laburistička stranka BiH, također nova politička stranka na političkoj sceni BiH.

Istovremeno, Narodna stranka Radom za boljitak, prema sadašnjim rezultatima, neće imati niti jednog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u odnosu na dosadašnjih pet sa koliko je participirala u tom zakonodavnom tijelu bh. entiteta FBiH. Time NSRB više neće biti parlamentarna stranka. Isto je i sa HSP-om BiH, koji je do sada imao dva zastupnika, a prema dosadašnjim rezultatima ne bi ubuduće mogao računati da će biti parlamentaran.

I DNZ, ali i SNSD, koji su do sada imali po jednog zastupnika u Parlamentu FBiH, prema dosadašnjim rezultatima, nisu prešli izborni prag i ne mogu računati na mandate u budućem sastavu tog zakonodavnog tijela.

Time bi ukupan broj stranaka koje će participirati u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH trebao biti 11, koliko je bilo zastupljeno i u dosadašnjem sazivu s tim što su četiri dosadašnje parlamentarne stranke zamijenile četiri nove koje će ubuduće participirati u tom zakonodavnom tijelu.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati prostu većinu, koja broji 50 zastupnika.

 

 

(Anadolija/dh)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zaboravljeni Velikan: Ivan Musić i Hrvatska Nepravda Povijesti

Kako je moguće da su danas u Hrvatskoj velikani Zrinski i Frankopan, dok je ime Ivana Musića zaboravljeno? Ova...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -