Published On: Pon, ožu 20th, 2023

KAKAV USPIJEH KINE: Iranski predsjednik pozvan u službeni posjet Saudijskoj Arabiji

Iranski predsjednik pozvan u službeni posjet Saudijskoj Arabiji – Hrvatski Medijski Servis
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi sa zadovoljstvom je u nedjelju primio poziv kralja Saudijske Arabije Salmana da posjeti Rijad kako bi se učvrstilo zbližavanje dviju zemalja, rekao je zamjenik šefa njegova kabineta.

“U pismu upućenom predsjedniku Raisiju, kralj Saudijske Arabije Salman pozdravlja sporazum postignut između dviju bratskih država, poziva Raisija u posjet Rijadu, pozivajući istodobno na snažnu međusobnu gospodarsku i regionalnu suradnju. Gospodin Raisi sa zadovoljstvom je primio poziv”, tvitao je zamjenik šefa kabineta Mohamad Džamšidi.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian u nedjelju je kazao da su se dvije zemlje dogovorile o skorome sastanku njihovih šefova vanjskih poslova.

Dodao je da si predložena “tri mjesta” za njegovo održavanje, no nije precizirao koja.

Objava je uslijedila nakon što su Teheran i Rijad 11. ožujka donijeli odluku o obnovi diplomatskih odnosa u roku od dva mjeseca, a nakon sastanka u Kini.

Sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran međusobne su odnose prekinuli 2016. nakon što su prosvjednici u Islamskoj Republici napali saudijska diplomatska predstavništva, a tomu je prethodila odluka Rijada o pogubljenju poznatoga šijitskog svećenika.

Novim sporazumom je između dviju suparničkih sila s Bliskog istoka predviđeno ponovno otvaranje obaju veleposlanstava, kao i obveza da će međusobno poštovati suverenitet i da se neće miješati u “unutarnje stvari” druge zemlje.

U znak potpore Rijadu ostale zemlje Perzijskog zaljeva, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Bahrein, reducirali su diplomatske veze s Teheranom.

U posljednjih nekoliko mjeseci diplomatske odnose s Iranom obnovili su Emirati i Kuvajt./Hina/HMS/

guest
nije obvezno
7 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HR🇭🇷HBojovnik

libo nas racku za ove plaćenike

Neumska džamija bez torpeda

Musliman muslimanu oči ne vadi 😎 !!! Dobro, ponekad se suniti i šiiti međusobno malo potkače, baš kao što su se i Babini potkačili sa Alijinim …

Sve jasno

Ljudi moji, pripremajte se polako, učite arapski. 100% će tamo strasno puno posla biti za par godina. Neki su već otišli, nemaju poreza gotovo ništa.

Lav iz Pionirske

Nek ostave onih Kamikaza za nedaj Bože!

bih laden

Kinezi i Rusi preuzeli Arape
Ameri puše li puše. 🤠

Lav iz Pionirske

Rusi se oduzeli

bih laden

Rusija+lran=savezništvo pravoslavlja i islama. Polako prilaze i sve ostale muslimanske zemlje. Samo naš bošnjo, ko uvjek, zaostaje i kasni.
I onda bude-kmmee, šmrc, heljp…

2 months ago zadnji put uredio bih laden