Kakav radikalan zaokret: Ukrajinci objavili da kreću u protunapad!

Fighters of Ukrainian volunteers Donbas battalion take a break as they take part in military drills not far southeastern Ukrainian city of Mariupol, on April 1, 2015. (Photo by ANATOLII STEPANOV / AFP)

Ukrajinske oružane snage pokreću protuofenzivu protiv ruskih snaga “u nekoliko operativnih područja”, napisao je u srijedu na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

“Ovo radikalno mijenja dispozicije strana”, dodao je, ne iznoseći detalje.

Reuters nije mogao odmah provjeriti njegove izjave.

Iznoseći zadnje podatke o stanju na terenu, glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga osvrnuo se na “visok intenzitet neprijateljstava”, ali nije rekao gdje su borbe bile najžešće.

Ukrajinski dužnosnici također su rekli da raste broj mrtvih u ratu koji je počeo kada je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

Služba za hitne slučajeve u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkivu priopćila je u srijedu da je najmanje 500 stanovnika grada Harkiva ubijeno.

Glavna tužiteljica je na Facebooku objavila da je do sada u ratu ubijeno 103 djece.

Ruske snage su napale više od 400 obrazovnih ustanova, a 59 ih je uništeno, rekla je.

Guverner regije Černihiva na sjeveru Ukrajine rekao je da nema struje u glavnom gradu regije Černihivu, niti u nekim drugim naseljima na tom području.

No, guverner Viačeslav Čaus rekao je da su ukrajinske oružane snage “moćne i svakog sata nanose snažne udarce ruskom neprijatelju”.