Published On: Sri, lip 8th, 2022

KAKAV LJUDSKI OLOŠ “SVJETSKE RAZINE”: BiH prijevarom osvajala titule europskog prvaka

Nakon tri osvojene titule europskih prvaka članovi reprezentacije malog nogometa dijabetičara iz BiH otkrivaju dugo čuvanu tajnu: nije bilo fair playa jer su igrači imali lažne dijagnoze, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Ponosni na uspjehe svoje selekcije dijabetičara, ona je odmilja nazvana “najslađom reprezentacijom”. Međutim, vrijeme je pokazalo da uspjeh ovih sportskih heroja nije nastao na fair playu te da njihove pobjede nisu bile dovoljno slatke za slavu.

Skrivajući u svom sastavu nogometaše koji nemaju šećernu bolest, reprezentacija je od 2016. do 2019. godine triput osvajala titulu europskog prvaka na prvenstvu Dia EURO, otkrili su novinarima CIN-a pojedini članovi tima.

Reprezentacija je tako prekršila osnovno pravilo da na prvenstvu mogu igrati samo dijabetičari.

Bivši izbornik Saša Vitković i igrač Zijad Karčić tvrde da je ulazak lažnih dijabetičara u reprezentaciju omogućio njen osnivač i klupski doktor Midhat Mujić. On je dječji dijabetolog u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je zdravim odraslim igračima pisao uvjerenja i davao upute o fingiranju bolesti.

Mujić je organizatorima prvenstava slao uvjerenja o bolesti nogometaša u kojima ih je obavještavao da točnost podataka jamči KCUS. Dokumente je ovjeravao vlastitim i pečatom Pedijatrijske klinike. Novinari su pronašli više uvjerenja koja potvrđuju te iskaze. Međutim, iz ove zdravstvene ustanove kažu da ne stoje iza ovih nalaza i da njihov radnik nije smio koristiti pečat Klinike za privatne potrebe.

Mujić je tjednima obećavao da će govoriti za CIN, da bi u kratkom razgovoru rekao samo da su svi reprezentativci dijabetičari, što potvrđuju uvjerenja drugih dijabetologa, ali da pojedini igrači to ne žele priznati. “Sad ti kažem, svi oni kriju da imaju dijabetes.”

Ipak, novinari u medicinskoj dokumentaciji četvorice reprezentativaca, kojoj su imali pristup, pored Mujićevih uvjerenja i jednog nalaza nisu pronašli druge nalaze.

Iako je obećao ustupiti dokumente drugih liječnika koji dokazuju njegove tvrdnje, Mujić to nije uradio. Novinari CIN-a su mjesec dana intenzivno pokušavali dogovoriti intervju s njim, a u dva navrata su ga dočekali ispred Pedijatrijske klinike. Svaki put je obećavao da će detaljno objasniti kako su nastajale potvrde, ali to nikada nije uradio. U kratkim razgovorima je davao kontradiktorne informacije. Isprva je potvrđivao da je na uvjerenjima koristio pečat Pedijatrijske klinike, da bi kasnije negirao da je to rekao. Tijekom ovog perioda Mujić je bio hospitaliziran, optuživši novinara da je uzrokovao njegove tegobe.

Bivši izbornik Saša Vitković kaže da je selekcija, u koju su na početku zaista bili pozivani samo dijabetičari, prvo europsko prvenstvo igrala u rumunjskom Cluju 2015. gdje su osvojili četvrto mjesto. Stvari su se promijenile već sljedeće godine na prvenstvu u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina (BiH) je 2016. kod kuće prvi put postala prvak Europe, a u timu je debitirao Sedin Mulaosmanović Kenedi. Za ovog igrača prvoligaškog futsal kluba “Željeznica” iz Trnova dvojica bivših kolega iz reprezentacije tvrde da nije dijabetičar.

U njegovom elektronskom zdravstvenom kartonu u rubrici kronične bolesti nije bilo podataka o dijabetesu, a uvjerenja i nalazi s potpisom doktora Mujića obilovali su suprotnim podacima.

Prema uvjerenjima, Mulaosmanović je prvo obolio od težeg oblika dijabetesa – tip 1, a potom od lakšeg – tip 2.

Sarajevski dijabetolog Mirza Osmanagić kaže da je to gotovo nemoguće. Dijabetes tipa 1 nastaje uništenjem pojedinih ćelija gušterače koja zato potpuno gubi sposobnost regulacije šećera pa oboljeli moraju uzimati inzulin, dok dijabetičari tipa 2 šećer obično reguliraju tabletama.

“Da se tip 1 prebaci u tip 2, to je baš poprilično teško pojmljivo za nas liječnike”, kaže Osmanagić i dodaje da uvijek postoji mogućnost pogrešne dijagnoze.

Prema svjedočenju bivšeg izbornika reprezentacije Vitkovića, greške nije bilo, a medicina je svakako bila u drugom planu. Kaže da je Mulaosmanović njegov susjed iz Trnova i da ga je on doveo u reprezentaciju znajući da nije dijabetičar.

“Falio nam je igrač i ja sam doveo ovoga (…) Mulaosmanovića. Ja sam ga doveo jer mi je rečeno tako fali nam igrač, treba nam jedan. Ali nije bio dijabetičar. Uglavnom, papiri su završeni kao da je dijabetičar”, kaže Vitković i potvrđuje da ih je pisao i ovjeravao Mujić.

Mulaosmanović je bio ljut zbog pitanja o njegovom zdravstvenom stanju. Isprva je pristao da priča s novinarom CIN-a, ali se kasnije predomislio i poručio da se obrate dr. Mujiću. U kratkom razgovoru je rekao da je dijabetičar, ali je odbio pokazati nalaze kojima to potvrđuje: “Naravno da jesam. Ima tri-četiri godine. Tip 2 dijabetičar. Što sad vi imate istraživati?!”

U njegovoj dokumentaciji navedeni su različiti podaci o vremenu njegovog obolijevanja, ali nijedan ne potvrđuje ono što Mulaosmanović govori.

Ostatak teksta o ovoj podmukloj sportskoj prijevari pročitajte OVDJE.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Faraon Murat
Faraon Murat
27 dana prije

Od njih očekivano,samo prevare,laži i sve tome slično
Šta smo mi Bogu zgriješili da moramo njih imat za susjede?

Sejdo nije moj preCJednik
Sejdo nije moj preCJednik
Šta ti kažeš na ovo?  Faraon Murat
27 dana prije

Trgovac ti laže smijeskom
Žena laže suze prosipljuci;
Niko krupno ko (po)Ture ne laže!
P.P.Njegoš

RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Faraon Murat
26 dana prije

Ne upali nam foluška. Jbg! Sad moramo pošteno, a to možemo samo sa državom u kojoj ćemo ukinuti uzepejce i genocidaše, da nas više ne blokiraju i ne kradu 60% mandata koji im kao manjinama ne pripadaju.

Last edited 26 dana prije by RTV Herceg-Donbas
Mujguri 93.
Mujguri 93.
27 dana prije

Što od bosanskih Turaka očekivati nego laž i prevaru. To im je već sastavni dio DNK.

Diplomat-nesudjeni
Diplomat-nesudjeni
27 dana prije

Daj nemojte zahebavat ovo nemere bit istina

Anonimac
Anonimac
27 dana prije

Treba ovo ispitati kod Visokog, on će sigur potvrditi valjanost nalaza.

Ante
Ante
27 dana prije

Lažni ljudi Lažne vjere Lažni narod to su izdajice muslimani.
Nisu oni krivi, slijede svoga lažnoga proroka.
Muhamed je lažljivac pa eto i muslimancuge lažu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ante
27 dana prije

Tamnoputi turkoliki kockoglavi škutore napiši to popu šimi gore iznad jajca

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
27 dana prije

Turčine u svoj tor,nijedne više.

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
26 dana prije

Ba.li,janderu
Tko te dirsa smra.de?