Published On: Sri, velj 5th, 2014

Kairo protestira zato što je Izetbegović mahao s četiri prsta

Kairo  – Ministarstvo vanjskih poslova Egipta objavilo je da će pozvati otpravnika poslova veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Kairu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.
Kako su javili egipatski mediji, nova je egipatska vlast nezadovoljna pozicijom BiH i želi prenijeti diplomatskom predstavniku BiH taj stav.

Razlog je to što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović “mahao s četiri prsta prilikom jednog događaja”, što je u Egiptu znak podrške svrgnutom predsjedniku Mohamedu morsiju. 

Zbog sličnih “incidenata”, u Ministarstvo vanjskih poslova u Kairu već su ranije pozvani diplomatski predstavnici Katara i Irana, a turski veleposlanik protjeran je iz zemlje. 

U izvještajima se navodi izjava glasnogovornika MVP Egipta Badr Abdel-Ati, koji kritizira gesta rezervnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, te oštro kritizira Katar i Tursku zbog aktivnosti protiv novih vlasti u Egiptu. 

Mediji navode da se diplomatski predstavnici Katara barem dva puta mjesečno pozivaju na razgovore u MIP Egipta. Nije navedeno kada bi se diplomatski predstavnik BiH mogao pozvati na istu formu razgovora i da li će mu egipatska vlada uručiti službenu protestnu notu.


uskrs ephzhb