Kada će Tužiteljstvo ŽS reagirati zbog učenja vehabijskog gurua Elvedina Pezića: Na internetu obučava muškarce kako da tuku žene

Selimu Osmanoviću (54) iz Tuzle određen je jednomjesečni pritvor zbog pokušaja ubojstva bivše izvanbračne supruge E. M. (51), potvrđeno je za “Avaz” iz Tužiteljstva Tuzlanske županijeM piše Avaz.

Osmanović je 1. prosinca bivšoj supruzi zadao udarac nožem u predjelu grudnog koša u njenom stanu. Žena je prošla s lakšim ozljedama, a Osmanović se sam prijavio policiji.

Srednji vijek

Novi slučaj dogodio se i nakon brojnih upozorenja udruženja, sigurnih kuća te policijskih i drugih institucija o brojnim nasrtajima na žene žrtve nasilja u obitelji koji nerijetko završavaju ubojstvom.

Samo tri dana nakon događaja u Tuzli, Elvedin Pezić, vehabija i “muslimanski influencer”, na društvenoj mreži Facebook ponovio je svoje opskurno i retrogradno tumačenje odnosa muškarca i žene.

On svojim tumačenjem raznih životnih pitanja ljude vraća u srednji vijek te muškarce podučava na koji način trebaju tući žene, a da im na tijelu ne ostaju masnice.

– Kad dođe udarac, onda je to odgojni udarac, ne iskazivanje srdžbe. To je udarac koji ne ostavlja trag. To je udarac koji ne ostavlja masnice. Udarac koji izbjegava lice. Taj udarac pokazuje ženi i kaže: „Vidi dokle si došla kad ne možemo riješiti problem niti razgovorom niti uskraćivanjem intime. Dovodiš me do toga da moram pribjegavati metodi udarca“ – naveo je Pezić.

Svojim stavovima Pezić otvoreno poziva muškarce na nasilje nad ženama, dajući im čak opravdanje za takvo ponašanje, kao da je žena njihova svojina i nema nikakvih prava.

Postavlja se pitanje kada će Tužiteljstvo Županije Sarajevo reagirati u vezi s ovakvim otvorenim huškanjem na nasilje.

Pezić samo na Facebooku ima oko 350.000 pratitelja koji ga nazivaju šejhom.

Reagiranje IZBiH

Nakon Pezićeve objave 2021. godine da je najveći obiteljski problem “ženina nezavisnost od muža”, reagirala je Islamska zajednica BiH, koja se tada ogradila od Pezićevih izjava, poručivši da smo „u posljednje vrijeme svjedoci brojnih objava i statusa na društvenim mrežama putem kojih islamski influenceri nude svoje površno, uskogrudno i opskurno tumačenje pravila, principa i pojava“.

– Jedan od takvih Facebook statusa, a koji se odnosi na položaj žene u društvu, izazvao je polemiku na društvenim mrežama i bio povod za brojne reakcije (…). U vezi s tim, Odjel za brak, obitelj i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatrao je potrebnim da reagira na ove izjave jer su one u suprotnosti s učenjem osnovnih izvora islama, Kur‘anom i sunnetom, odnosno pravima i obavezama muslimanki da se obrazuju, usavršavaju u različitim naukama i na taj način doprinesu boljitku porodice i zajednice – dio je priopćenje IZBiH.