KAD SMO MI OVO TVRDILI ČAMPARA NAS JE PROGONIO: “Ovo što se dešava u BiH ne postoji ni u Ruandi”

Sjeća li se netko slučaja Nerkeza Arifhofžića, zaštićene SDA zvijeze, po nacionalnosti Bošnjaka/Bosanca koji se za potrebe otimačine hrvatskih diplomatskih mjesta pred Komšićem i Radmanovićem izjasnio kao Hrvat?

Tada nas je progonilo Tužiteljstvo BIH i SIPA, slučaj je odbačen a Arifhodžić nije optužen niti presuđen da vrati novac koji je stekao lažnim izjašnjavanjem.

U medijima je ostalo da smo mi računalni teroristi a niti jedan bošnjački medij nije se obrušio na Arifhodžića kao lažova i lukrativnog profitera.

To sve skupa nije građanski pristup nego zaštita kriminalca po nacionalnoj osnovi.

Čampara je tada bio u SDA i bio je progonitelj onih koji pišu o kriminalu i rakskrinkavaju korumpirane.

 

 

SARAJEVO – Član Predsjedništva Stranke Narod i Pravda (NiP) Aljoša Čampara komentirao je slučaj uhićenja i određivanja jednomjesečnog pritvora predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu i bivšem ravnatelju Obavještajne službe i Sigurnosne agencije Osman Mehmedagić, navodeći da ono što se dešava u BiH ne postoji ni u Ruandi.

Ipak, dodao je, hapšenje Debeveca i Mehmedagića je, kaže, pokazatelj da nema nedodirljivih, ali i test za bosanskohercegovačko pravosuđe. Čampara kaže da je “pravda uvijek spora”, da je prvi otvorio temu nezakonitog postupanja u pravosudnim institucijama od čega su mnogi stradali.

Podsjetio je da je prije četiri godine izjavio da neko ko falsifikuje diplomu, a nema diplomu, ne može biti direktor OBA-e.

– Možete misliti koliko se sustav hvalio, koliku su moć mislili da imaju i što su još radili. Vjerovatno će tužiteljstvo nastaviti raditi, nije ovdje riječ samo o prisluškivanju – rekao je Čampara za BHRT.

On je mišljenja da je ovaj slučaj četiri godine bio “javna tajna”, a da je sada, kada je došlo do promjena u rukovodstvu OBA-e, počelo njegovo razotkrivanje. Dodao je da će tim institucijama trebati dosta vremena da vrate svoj dignitet.

– Bitan je modus operandi kako je to napravljeno. Slušaš suce za prethodni postupak, slušaš dežurne suce. To je svojstveno samo zločinačkim organizacijama. Oni jedini trebaju slušati što rade sudovi za prethodni postupak, a da ovi to rade je nečuveno”, rekao je Čampara. Prema njegovim riječima, predsjednik Suda BiH trebao bi biti najveća moralna vertikala koja je oličenje pravne države i vladavine prava, a Debevec ima tri mobitela. “Ono što smo mi kao država doživjeli nije ni u Ruandi”, rekao je Čampara i dodao da je BiH dovedena u situaciju da 25 godina nakon mira nepismeni ljudi urušavaju državne institucije.