Published On: Sub, svi 12th, 2018

Kad ne mogu suci, mogu sutkinje: Hrvatica će suditi finale Lige prvaka

Prije dvije i pol godine Sanja Rođak-Karšić ušla je u povijest kao prva žena koja je bila sudačkog tima na utakmici Prve HNL.

”Bilo je određene treme, ali, eto, zadovoljna sam. Mogu reći da sam zadovoljna.”

A sada će biti druga pomoćnica u Kijevu, dan poslije muškog finala Reala i Liverpoola. I to je golemi iskorak u odnosu na HNL iskustva, piše Gol.hr.

Za Lidiju Kunštek, jednu od prvih sutkinja u Hrvatskoj iza koje je 13-godišnja karijera, Sanjin uspjeh je potvrda dobro rada.

“Svima nam je otvorila put”

“Sanja je vrlo talentirana sutkinja. Ona je naša prva sutkinja koja je uspjela doći do Prve HNL, što je bio, i još uvijek je, veliki uspjeh. A svojim radom je zaslužila i da dobije šansu od UEFA-e da sudi i finale Lige prvaka. Naravno, dolaze i mlade snage koje će vjerojatno nastaviti ovo što su ove starije, pod navodnike, započele.”

“Svima nam je otvorila put. Nama mladim curama je to velika motivacija, vidjet jednu ženu koja ima obitelj, dijete doma, da toliko vremena posvećuje i da pokazuje ne dobre, nego vrhunske rezultate vani”, kaže sutkinja Sabina Bolić.

Hrvatska ima dvije sutkinje u prvoj kategoriji, od kojih je Ivana Martinčić sudila utakmicu Lige prvaka. A to je nešto što ove sezone njihovim muškim kolegama – nije uspjelo.

Osjetan pad hrvatskih sudaca

Hrvatski suci ove su sezone sudili tri utakmice Europske lige, sedam kvalifikacijskih za Ligu prvaka i Europsku lige, te jedan susret reprezentativnih kvalifikacija. To je stanoviti pad kada se ove brojke usporede s učinkom, primjerice, Marija Strahonje i Ivana Bebeka prije pet godine.

Dvojica najboljih sudaca tada su ukupno sudila čak 20 utakmica kao suci Elitne napredne grupe. Od toga čak pet utakmica u skupinama Lige prvaka.

A dok muški kolege stagniraju, sutkinje će raditi da budu još bolje.

“Potreban je veliki, veliki i debeli rad da bi se prestiglo Sanju. Naših šest treninga tjedno je samo jedan uvjet da bi mi mogli doći na određeni nivo”, zaključuje Bolić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare