Published On: Ned, kol 4th, 2019

Kad jajački efendija zaboravi

Osvrt  na tekst: Tematska hutba MIZ Jajce: ” Oni koji su izdali Jajce 1992., Prognali Bošnjake 1997. danas djele lekcije o suživotu.“?!

Možda je najbolje napisati jedan sat povijesti za uvaženoga jajačkoga efendiju.

Rat u Jajcu započinje velikosrpskom agresijom, točnije operacijom ”Vrbas 92”, koja je započela u ožujku 1992. godine. Situacija se pogoršava u travnju. 7.travnja 1992.g biva proglašeno izvanredno stanje, a samo dan poslije (8. travnja) pada i prva žrtva rata u Jajcu – Franjo Ladan Pancer.

Dok je grad već okupiran srpskim snagama JNA, događa se i prvi topnički napad – 27. svibnja 1992. granatiranje, agresorsko topništvo i projektili su bili sve jači i češći. U srpnju je formirana nova postrojba, 1.jajačka bojna Tomislavgrad. Tada Jajce brane 4 jajačke bojne, 1. bojna Kotor Varoš i TO BiH. (Stanje na bojovnici 80% Hrvati; 20% Muslimani).

12. kolovoza –prvi zrakoplovni napad na Jajce (128 napada u 46 dana). Jajačka bojišnica, tada je duga oko 125 km, a Jajce brani 7 jajačkih bojni, Duvanjska bojna, Pougarska bojna, 1. bojna Kotor Varoš, postrojbe iz Lašvanske doline, postrojbe HOS-a i TO BiH. (broj hrvatskih branitelja je tada oko 3 500).

JNA- neprijatelj jači opremom i snagom, usprkos tome branitelji su izdržali do jeseni. Logistička potpora, oružje, lijekovi i hrana se sve teže probijala (putem Rama-Jajce). Napominjemo kako su opskrbu često ometale pojedine muslimanske postrojbe. Pripadnici Armije BiH poduzimaju masovna razoružavanja pripadnika HVO-a. 19. listopada u Šenkovićima (Novi Travnik)- Armija BiH napada zapovjednika HVO Jajce, Stjepana Blaževića i predsjednika HVO Jajce, Nikolu Bilića, koji su tražili pomoć od Hercegovine i Hrvatske.

20. listopada po nalogu Envera Hadžiosmanovića (zapovjednik 3. Korpusa ABiH) vojnici iste blokiraju glavnu prometnicu i odbijaju propustiti pripadnike HVO-a potrebne za obranu Jajca. Osam dana poslije, zapovjednik HVO-a Ante Prkačin osniva u Grudama postrojbu ”Vitez Bosne Srebrene” namijenjenu za obranu Jajca. ABiH susreće vojsku na predjelu između Bugojna i Donjeg Vakufa i blokiraju prometnicu. Jajce tada biva izolirano i odsječeno od svih. Iako izmoreni, izmučeni, ranjavani i gladni, branitelji su izdržali do 30. listopada 1992.g

HV i HVO, nakon 1049 dana prognanstva i toliko dana njihove krvave borbe uspijeva osloboditi Jajce i njegovu okolicu.

Zaboravili ste kad su ehli-kitabije primali u svoje katoličke i hrvatske domove vaš narod, efendija. Zaboravili ste kako je HV i HVO, 13. rujna 1995. donio slobodu svim Jajčanima, pa je logičnim slijedom, 14.09. bilo lako ući i slaviti slobodu. Možda i nije zamjeriti čovjeku, koji je u svemu zadnji osim u govorima mržnje. Mrziti, jedino to niste zaboravili…

volimjajce.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare