JUTARNJA PROPAGANDA VLADE HALAL VURUŠIĆA: ‘Dan D‘ u Banjoj Luci: Danas bi se mogla donijeti odluka koja će izazvati potres u cijeloj regiji

U Banjoj Luci se održava posebna sjednica Skupštine RS-a na kojoj će se govoriti o ‘vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH‘

Je li došlo do kulminacije krize u Bosni i Hercegovini kojom je ugrožen njen suverenitet, pa i opstanak?

Danas se, naime, u Banjoj Luci održava posebna sjednica Skupštine Republike Srpske na kojoj će se govoriti o “vraćanju daytonskih nadležnosti prenesenih na nivo Bosne i Hercegovine”, odnosno, pojednostavljeno govoreći, želi se stvoriti priprema za glasanje o povlačenju nadležnosti iz državnih institucija BiH, a to uključuje početak procesa istupanja srpskog entiteta iz bosansko-hercegovačke vojske, pravosuđa i poreznog sistema.

Na toj posebnoj sjednici trebaju se, kako je službeno priopćeno, razmotriti informacija o “prijenosu nadležnosti s RS-a na nivo BiH, informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, informacija o pravosudnim institucijama BiH, informacija o prijenosu nadležnosti s RS-a na nivo BiH u oblasti obrane i sigurnosti te Deklaracija o ustavnim principima.

Drugim riječima, stvara se “državu u državi”, koja bi donosila sama sve zakone i ne bi više poštivala “regule” koje važe za državu BiH te bi time napravila prvi korak za izdvajanju iz BiH.

‘Posljednja Dodikova bitka’

Milorad Dodik krenuo je u svoju posljednju bitku kojom želi započeti “rasturanje” BiH, kao cjelovite i jedinstvene države.

Vjerojatno će, smatraju analitičari u Sarajevu, doći do šestomjesečne odgode odluka prije nego stupe na snagu, ali bi današnje glasanje u Skupštini RS-a moglo “započeti otkucavanje sata prema mogućem novom sukobu“.

Dodik je žurbi jer su SAD i EU konačno krenule u sređivanje situacije na Balkanu, koja uključuje jačanje jedinstvene BiH i otvaranje euroatlantskih perspektiva.

Ovim bi BIH mogla ući u dugoročnu krizu s neizvjesnim završetkom jer iz Rusije, gdje je Dodik nedavno bio, stiže podrška RS-u jer, kako je nedavno kazao ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, “Rusija ne vidi nikakav problem da RS bude samostalna u okviru BiH”.

S druge strane, iz SAD-a, koji podržava Sarajevo!!! i protivi se bilo kakvoj secesiji ili konfederalizaciji države BiH!!!, dolaze pak najave sankcija koje bi mogle zahvatiti Dodika i njegovo okruženje ako krenu tim putem, ali i najava specijalnog savjetnika državnog tajnika SAD-a Antonyja Blinkena, Dereka Cholleta, koji je u britanskom listu Guardian rekao kako sjednica Skupštine Republike Srpske predstavlja “značajan korak ka secesiji” te da, što se tiče međunarodnog vojnog prisustva u BiH, SAD “istražuje sve opcije”, odnosno to se može iščitati kao spremnost da tamo pošalju svoje trupe kako bi onemogućile raspad zemlje.

‘SAD važe sve opcije’

Naime, kada je u pitanju jačanje međunarodne vojne nazočnosti u BiH, Chollet je rekao kako “ne želi govoriti unaprijed”, ali je istakao kako “SAD istražuje sve opcije”.

“SAD su odlučne da BiH vrate ‘s litice’ usred secesionističkih prijetnji srpskih nacionalista i između ostalog spremaju i sankcije”, rekao je Chollet.

No, ne treba isključiti ni scenarij ili igrokaz kojim Dodik ponovno samo zakuhava situaciju i to za račun Moskve, koja preko njega šalje poruku da može uvijek stvoriti kriznu situaciju ako se Zapad ne bude spreman dogovoriti, u prvom redu oko “širenja NATO-a na istok”, pa i na BiH.

Podsjetimo da je na nedavnom “online” sastanku Vladimira Putina i Joea Bidena ruski predsjednik tražio pismene garancije od SAD-a da se NATO neće proširiti na Ukrajinu i Gruziju.

No, u svemu je zanimljiva još jedna vijest koju navodi sarajevski Avaz, a to je da je Dodikova blagajna prazna i on svo ovo odvajanje koje je zamislio nema s čim financirati, kako piše list. Na koji način i iz kojih proračunskih sredstava bi se financirale eventualno prenesene nadležnosti, ne znaju ni predstavnici većine u Skupštini RS-a.

Dodajmo ovom tekstu sljedeće: 

Daytonska BIH, izvorna, jeste konfederacija Srpske i Federacije BIH. Srpska je formirana kao građanski entitet, dok je Federacija hrvatskobošnjački entitet formiran kao konscocijacijski federalizam.

Sve ovlasti koje Dodik traži nazad su propisane Daytonom i ne idu niti jedan jedini milimetar preko te granice, što znači da se Dodik ponaša u skladu s Ustavom. Mnoštvo nadležnosti koje je BIH preotela od Srpske otela je preko bonskih ovlasti Visokih predstavnika kojima mandat nije dao moć mijenjanja nadležnosti i ustavnog poretka.

Stoga je napad na Dodika napad na međunarodno pravo a Vurušićeve sotonizacije srpskog lidera kao antidržavnika su smiješne. Jedina opcija koja od prvog dana ruši Dayton, jeste bošnjačka i jedan dio međunarodne zajednice.

Amerika je RS naime zamislila kao američku srpsku državu u državi. Smatrali su da će putem Kosova i Srpske, nakon što u njoj maknu s vlasti SDS imati svog srpskog satelita , zapadno od Drine za rušenje režima u Beogradu i odbacivanje ruskog utjecaja. Prevarili su se u Dodiku, kao što bi se prevarili u svakom Srbinu kojeg bi postavili na čelo Srpske.

Vlado Vurušić sve to zna. Samo što njegov posao nije da piše istinu. Nego da za račun džihada obmanjuje hrvatsku javnost. Jutarnjo smeće ostaje dnevni list u Hrvatskoj.