Published On: Sub, sij 25th, 2014

OĆE KUĆI I GOTOVO: Jurišić preko Del Vechia pokušava steći legitimitet za ulazak u HNS

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio u četvrtak se u Sarajevu sastao sa Zvonkudinom Jurišićem. Jurišić za sebe inače tvrdi da je predsjednik HSP BIH. Međutim nitko danas ne zna postoji li ta strana još i što ona zapravo znači. Nekada je ono H u imenu te stranke značilo “hrvatska” međutim nakon što je Jurišić odlučio mandate te stranke staviti u službu bošnjačkog nacionalizma upitno je da li to H danas znači “halal” “habibi”, “hablećine” ili “hepatitis”. Sociolozi i politolozi o tome danas pravo spore. Budući da HNS ne okuplja ni halaliste, ni hepatitisare nije jasno čemu tolika želja ove mlade bošnjačke partije da uđe u jednu hrvatsku krovnu instituciju. Čak niti Hrvati iz DNZ-a ne pokazuju toliku želju ka povratku korijenima…

Na sastanku se razgovaralo o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te mogućim pravcima izlaska iz krize u kojoj se BiH trenutačno nalazi, priopćeno je iz HSP-a BiH.

Jurišić je veleposlanika upoznao s radom i političkim djelovanjem HSP-a BiH, te obrazložio otvoreno pismo upućeno čelništvu Hrvatskoga narodnog sabora (HNS).

Veleposlanik Del Vechio je prepoznao važnost institucije Hrvatskog narodnog sabora, te naglasio kako HNS treba funkcionirati u punom kapacitetu kako bi definirao ključne pravce politike Hrvata u BiH, ali da ne smije dovesti do stranačkoga jednoumlja, već da je stranački pluralizam način ostvarivanja ovih politika, stoji u priopćenju.

Veleposlanik Del Vechio je prenio službeni stav državne politike Republike Hrvatske koji afirmira stabilnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj Hrvati konzumiraju punu konstitutivnu jednakopravnost na prostoru cijele BiH.

Oba sugovornika su se složila kako je sada trenutak da se riješe mnoga otvorena pitanja, te da međunarodna zajednica mora preuzeti veću ulogu u rješavanju političke krize u BiH. Također je zaključeno kako Republika Hrvatska kao članica Europske unije treba učiniti svoj maksimum kako bi se ostvarila konstitutivna jednakopravnost Hrvata i stvorila stabilna Bosna i Hercegovina, priopćeno je iz HSP-a BiH.