Juka i Filandra, dva su svijeta različita

Iznošenjem još jednog objektivnog mišljenja o odnosima Bošnjaci – Hrvati – Srbi prof.dr. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, dokazao je da sa svojim kolegicom prof. dr. Slavicom Jukom, osim jednakih titula, nema nikakve veze

 

U Federaciji BiH dvije su visokoškolske ustanove na kojima se školuju novinari. To su Fakultet političkih nauka u Sarajevu i Filozofski fakultet u Mostaru. Na čelu prve je prof. dr. Šaćir Filandra, a druge prof. dr. Slavica Juka. Osim ove činjenice, dakle iste funkcije koju obnašaju, Filandra i Juka nemaju ama baš nikakve veze jedno s drugim. Na veliku žalost studenata Sveučilišta u Mostaru, ali i hrvatskog naroda u BiH koji godinama vapi za vlastitim medijima na kojima će raditi sposobni i objektivni novinari.

Za Jukine poprilično duge vladavine, studenti zatupljuju, iz dana u dan, naravno čast časnim, ali rijetkim izuzetcima. Jer oni koji iskaču iz klišea, odnosno nisu Slavici u rodu, nemaju šanse uspjeti na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Upravo zato tek rijetki odluče se boriti, ostali se uklope, strahujući za svaku izgovorenu riječ protiv dekanice Juke jer nikad se ne zna koji njezin kum ili rođak vreba iza ugla.

Tužno je i žalosno što takve spodobe kojima je najvažnija stvar u životu zaposliti sve članove rodbine i stići na sve rasprodaje odjeće i obuće u gradu na Neretvi, a i šire, trebaju komparirati jednom uglednom bošnjačkom intelektualcu kao što je Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Nije naravno ni ova visokoškolska ustanova imuna na propuste, pogreške i afere. Jest, bila je i bit će, ali Šaćira Filandre u njima nikad nije bilo, a sumnjam i da će biti. Svojim objektivnim sagledavanjem stvari i događaja u BiH prof. Filandra naprosto fascinira. U tjednu iza nas za tjednik Bh Dani, a na upit je li Federacija BiH postala remetilački faktor zbog odnosa Bošnjaka i Hrvata ili zbog urušavanja bošnjačke političke scene, dr. Filanda je odgovara kako su se objektivno Bošnjaci kao samotitulirani nositelji bosanskohercegovačke državne ideje, oni su sebe tako titulirali i postavili, našli u raskoraku između nekih bošnjačkih nacionalnih interesa i bosanskohercegovačkih državnih interesa.

„Tu je prvo nastao sukob a zatim je unutar bošnjačke nacionalne ideje nastao sukob oko preraspodjele moći. Tako da su Bošnjaci najodgovorniji objektivno za krizu tog političkog sistema, bez obzira što su i drugi taj bh subjektivitet narušavali“, kazao je on.

Na konstataciju kako Srbi i Hrvati u BiH traže primarno zaštitu svojih interesa unutar države BiH, te da se ne može govoriti o njihovom odlasku iz BiH jer oni unutar BiH traže garancije svog opstanka, te čitaju li Bošnjaci pogrešno njihovo kretanje i jesu li Bošnjaci zaboravili da prave savezništva, dr. Filanda se složio s tom konstatacijom.

„U pravu ste. Danas su Bošnjaci u poziciji da moraju tražiti prijatelje i saveznike. Grubo govoreći, Srbima i Hrvatima danas Bošnjaci nisu potrebni. Oni na različite načine žele da se ograniče u svoje etničke prostore i da ih politički institucionaliziraju. Njima Bošnjaci više nisu potrebni. Bošnjacima su Srbi i Hrvati potrebniji nego ikada ranije, ali političke operacionalizacije takve svijesti nema. Bošnjaci moraju među Srbima i Hrvatima tražiti svoje saveznike, ali ta politika mora biti principijelna. Ta politika generalno postoji u nekoj općoj narativnoj formi, ali ona u principu ne funkcionira“,kazao je dr. Filandra.

Za ovakvo objektivno sagledavanje stvari i događaja dekanica Juka naprosto je nesposobna. Prepisati znanstveni rad, to već može, ali misliti svojom glavom, a kamoli poticati studente da to čine, nikako!

Ne mogu se stoga ne zapitati, nisu li pogrešni ljudi najveći problem bh društva, Hrvata naročito! Zamislite što bi Fakultet na kojemu se školuju budući novinari, a na hrvatskom je jeziku, napravio s istinskim intelektualcima poput prof.dr. Filandre? S intelektualcima koji Vas svakog dana zadivljuju svojim promišljanjima, izjavama neopterećenim dnevno političkim previranjima, ljudima koji su u stanju sagledati stvari i događaje iz svih kutova i na temelju razlilitih mišljenja, formirati vlastito, često protivno većini pripadnika vlastitog naroda.

Dekanica Juka studente je jedino u stanju zadiviti skupim cipela i suknjom. I baš kad se počnu diviti započinje teror.

Zato su Juka i Filandra dva svijeta različita! Na veliku žalost budućih hrvatskin novinara koji od dekanice Juke zaista nemaju što naučiti!

 

Artinfo.ba