Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Josipović: Najvrijedniji je mir, bez mira nema ni sreće, ni prosperiteta, niti za čovjeka, niti za narode u BiH

Must Read

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da su dvije zemlje – Hrvatska i Bosna i Hercegovina u fazi kada mogu i moraju napraviti još koraka na planu praktičnog riješavanja detektiranih problema.

“Siguran sam da ćemo vidjeti vrlo brzo i prve rezultate”, kazao je Josipović nakon susreta s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Istaknuo je da će vlade dviju zemalja uskoro imati sastanak radi provedbe svih dosad postignutih sporazuma, kao i pripremu sporazuma koji tek slijede, naglašavajući spremnost Hrvatske da podrži aspiracije Bosne i Hercegovine i drugih susjednih zemalja orijentirane ka članstvu u EU.

Hrvatski predsjednik, koji u glavnom gradu Bosne i Hercegovne boravi u povodu održavanja Međunarodnog susreta za mir, ocijenio je da se radi o skupu koji teži ka onome što je najvrijednije, zaključivši da je najvrijedniji mir, “jer bez mira nema ni sreće, ni prosperiteta, niti za čovjeka-pojedinca, niti za narode u BiH”.

Sumirajući rezultate razgovora s kardinalom Puljićem i prethodno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Josipović je potcrtao da je fokus bio na povratku svih koji su morali otići iz svojih domova, stavljajući to u kontekst jačanja mira i regionalne stabilnosti.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s ratificiranjem sporazuma o državnoj granici, Josipović je ocijenio veoma važnim da se konačno utvrde državne granice, ne samo s BiH, nego i sa Srbijom i Crnom Gorom, te Slovenijom (poseban aranžman).

“Utvrđivanje granice je dio tog velikog procesa, ne samo pomirenja, nego i dovršenja procesa potpuno jasne konsolidacije svih naših zemalja”, naveo je predsjednik Hrvatske.

Komentirajući upit u vezi s članstvom Hrvatske u EU, Josipović je naglasio da to članstvo ne znači neki “čelični zid” između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nego da to treba biti poticaj razvoju, investicijama i novim trgovinskim aranžmanima, poručivši, da i BiH kao država mora udovoljiti standardima koje traži EU.

Na upit u vezi s “pelješkim mostom”, visoki gost je kazao da je njegova pozicija u tom pogledu jasna, te da se ne radi o političkom, niti ideološkom projektu, nego je pitanje postoje li financijske mogućnosti da se to realizira, podsjećajući da, istodobno, postoje i druge ideje – koridora i tunela te da je obveza da se iznađe najbolje rješenje, imajući u vidu sve praktične implikacije.

Kardinal Puljić je izjavio da je susret s Josipovićem bio prilika da se razgovara o situaciji Hrvata-katolika u BiH, dovodeći to u kontekst predstojećih lokalnih izbora u BiH.

Ocijenio je značajnim da i Hrvati participiraju u vlasti u lokalnim zajednicama, kako bi se putem legalnih struktura borili za vlastita prava, uključujući ostvarenje jednakopravnosti, te procese povratka, ali i ostanka u BiH.

Uoči tradicionalnog mirovnog susreta predsjednik Josipović sastao se s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a najavljeni su i odvojeni susreti s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i italijanskim premijerom Mariom Montijem.

Organizator najvećeg mirovnog i dijaloškog svjetskog susreta je Zajednica Svetog Egidija, koja zadnjih 25 godina zagovara ekumenski i međureligijski dijalog, a skup u Sarajevu organiziran je u suradnji s Islamskom zajednicom u BiH, Srpskom pravoslavnom crkvom, Vrhbosanskom nadbiskupijom i Židovskom zajednicom u BiH.(Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -