Subota, 25 svibnja, 2024

Josipović: BiH nije ratificirala sporazum, neki ponižavaju Tuđmana

Must Read

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je sinoć da bi trebalo ratificirati sporazum o granici s BiH iz 1999. godine, ali da bi prije toga trebalo odrediti je li sporno područje u Malostonskom zaljevu bilo u sastavu Hrvatske ili BiH

“Svakako bih na neki način ratificirao sporazum i odredio hrvatske granice”, rekao je Josipović za dnevnik Nove TV.

“Mislim da bi trebalo svakako napraviti i to preporučujem da se učini, da se javnosti vrlo jasno kaže, jesu li na dan osamostaljenja Hrvatske sporna područja bila u sastavu Hrvatske ili u sastavu Bosne i Hercegovine”, pojasnio je on, prenijela je Onasa.

Ako bi se Hrvatska odlučila za ratifikaciju, a utvrdi se da je to bio teritorij BiH, onda bi, tvrdi Josipović, za ratifikaciju bila dovoljna relativna većina u Saboru.

“Međutim, ako se pokaže da su to bila područja u sastavu Hrvatske, onda bi tu po meni trebala potrebna dvotrećinska većina”.

BiH nije ratificirala sporazum, kao što tvrde neki mediji, tvrdi Josipović, i smatra da će se u BiH vrlo teško doći do ratifikacije.

Ako se sporazum ne ratificira, po Josipovićevu tumačenju, postojao bi i dalje privremeni režim vezan za granicu u Malostonskom zaljevu, a promjena privremenog rješenja značila bi “otvaranje nekog postupka arbitraže”. Na to bi, međutim, tvrdi on, trebala pristati i BiH, što je, prema njegovu mišljenju, vrlo komplicirano, a rezultat toga neizvjestan.

To je jedno od pitanja o kojima je potreban nacionalni konsenzus, rekao je Josipović.

Izjave nekih političara koji tvrde da u trenutku postizanja toga sporazuma predsjednik Franjo Tuđman nije imao točan uvid u stvari, po Josipoviću, predstavljaju ponižavanje prvog predsjednika Republike Hrvatske i nisu dobre ni za državu niti su dobar argument u sporu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -