Published On: Pon, tra 22nd, 2013

JOŠ JEDAN "AUTENTIČAN" PRIJEDLOG: Smanjenje broja županija u FBiH po Pejanoviću

Predsjednik Srpskog građanskog vijeća Mirko Pejanović ponudio je ideju o preustroju Federacije BiH prema kojoj  bi trebalo okrupniti i smanjiti broj županija te da Sarajevo, Mostar, Travnik, Tuzla i Bihać budu “stolna ” središta tih  okrupnjenih županija, donosi današnje izdanje Dnevnog lista.
Prevedeno , umjesto 10, Federacija BiH bi mogla ili trebala biti sklopljena od 5 uvećanih županija. Te bi regionalne cjeline, smatra Pejanović, bile ekonomski održive i multietničke.
Na Pejanovićevim idejama i tragu je i mukotrpini rad američkog stručnog tima koji se od početka ove godine bavi preporukama o preustroju Federacije BiH, piše Dnevni list.
“Upravo je Travnik najintrigantniji dio Pejanovićeve ideje jednako kao što je to povijesno odredište iznimno zanimljivo američkom stručnomk timu. Vezirski je Travnik središte središnje Bosne, ponekad spajalica, ali u ratu i nakon njega grad jezivog razdora između Hrvata i Bošnjaka”, navodi Dnevni list. Navodi se i to kako se zbog osjetljive političke situacije oprezno pristupa i Travniku i Mostaru.
Pejanović, naime, nije ulazio u dublje promišljanje o tome na koji način ustrojiti vlast kako bi svi približno bili ravnopravni i zadovoljni.Također, ostalo je nedorečeno i okrupnjavanje županija u Hercegovini.
Fena