Published On: Uto, stu 5th, 2019

JESU LI RUSI I AMERIKANCI NASANJKALI ERDOGANA? ERDOGANOVE JADIKOVKE ‘Kurdske jedinice još se nisu povukle, a s njima i dalje patroliraju Amerikanci. Nismo se tako dogovorili…’

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u utorak je rekao da se kurdske narodne obrambene jedinice (YPG) nisu povukle iz nekih sirijskih pograničnih područja te da snage SAD, usprkos dogovoru, i dalje provode zajedničke ophodnje s tom kurdskom milicijom.

Prije skoro mjesec dana, Turska i njezini sirijski saveznici među pobunjeničkim skupinama, pokrenuli su prekograničnu ofenzivu protiv kurdskih boraca YPG-a, zauzevši 120 kilometara pograničnog područja, prenosi Jutarnji.hr 

Potom je Turska sklopila dva zasebna sporazuma sa SAD-om i Rusijom prema kojima se YPG mora povući iz tzv. “sigurnosne zone” koju Turska namjerava uspostaviti na sirijskom teritoriju.

Ankara se zauzvrat obvezala da će zaustaviti ofenzivu na Kurde. I dok Washington i Moskva tvrde da su kurdski borci napustili to područje, Erdogan tvrdi da to nije slučaj.

 

“Ta područja nisu ispražnjena od terorista. Teroristi nisu udaljeni niti iz Tel Rifata niti iz Manbidža”, kazao je Erdogan.

Poručio je da će poštivati sporazuma s dvije sile sve dok se Washington i Moskva budu držali vlastitih obećanja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare