Jesu li Bošnjaci i Hrvati stvarali Srpsku a Srbi Federaciju Bošnjaka i Hrvata? Naravno da nisu. Otkud onda presude o konstitutivnosti na cijelom teritoriju?

Pitanje za pravne Bošnjake,  amatere, obične građane BIH, Srbe Hrvate i Bošnjake:

Jesu li vi Bošnjaci stvarali Republiku Srpsku i ginuli za nju?

Ako da, gdje i kada?

Koja bošnjačka vojna formacija se borila za osnutak Srpske?

Koja bošnjačka vojna formacija se borila u redovima Vojske Republike Srpske?

Koji istaknuti bošnjački političari su sudjelovali na svečanosti proglašenja Republike Srpske?

 

Iznosimo dakle sljedeći zaključak: ošnjaci nisu sutvorci Republike Srpske. Niti su konstitutivni na teritoriji Republike Srpske. Bošnjaci nisu stvarali Republiku Srpsku.

Prema tome Bošnjaci nisu konstituvni, osnivački narod Republike Srpske. Uostalom kao i Hrvati.

Hrvati nemaju ništa s osnutkom Republike Srpske.

Isto tako Srbi nemaju ništa s osnutkom Federacije BIH- nismo ih čak nikada niti pozvali da uđu u sastav FBIH iako bi RS u sastavu FBIH sve riješila. Sva ustavna pitanja. Al to je druga tema.

Ovdje se bavimo pitanjem Zašto je Ustavni sud presudio da su Hrvati i Bošnjaci stvarali RS a Srbi da su stvarali FBIH?

Uprtavo je presudom o konstitutivnosti svih na cijelom teritoriju Ustavni sud BIH presudio to.

Da u tijela RS imaju ući Bošnjaci i Hrvati i to u kvoti 5 i 3. Zamisli kad konstitutivnom narodu daješ kvotu, a da Srbi imaju ući u sastav FBIH u kvoti 3.

BIH je država koju su osnovali Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Srbi su u nju unijeli Srpsku a Hrvati i Bošnjaci Federaciju.

Dogovorom u Daytonu Srpska je unešena sa svojim ustavom u BIH, Federacija sa svojim. Interna struktura BIH se mijenja. Srbi, Hrvati i Bošnjaci su i dalje temeljni narodi BIH, Srbi s nešto većim pravima na teritoriju RS , Bošnjaci i Hrvati s nešto većim pravima na teritoriju FBIH.

To je osnovni smisao Daytona. To je razlog zbog kojeg je prestao rat.

Mijenjanje te strukture koju je bez ikakvih ovlasti proveo OHR, na način da se tvrdi da su Srbi osnovali Federaciju a Bošnjaci i Hrvati Srpsku, bez presedana je u modernom međunarodnom pravu.

Domaće izabrane vlasti trebaju dokinuti tu odluku i vratiti Dayton u točku mira. Ili će našoj djeci USA i EU, poglavito mislimo na Austriju i Njemačku ponovno prirediti novi rat.

Oni naravno nemaju protuargumente na ove tvrdnje. Naprosto je netko u medijima zamijenio termin konstitutivni , osnivač, temeljni, utemeljitelj, s terminom “korisnik prava”. Korisnik prava, crpitelj prava nije isto što i utemeljitelj.

Međunarodno pravo jasno kog međunarodnih mirovnih sporazuma zaraćene strane koje sklapaju mir međusobno priznaje, te se njihov dogovor , kakav god on bio poštuje.

BIH je zemlja na čijem cijelom teritoriju Srbi , Hrvati i Bošnjaci crpe građanska prava, kao i svi ostali građani koji se osjećaju kao Komšić.

On primjerice na tlu RS-a ima pravo koje uživa svaki čovjek te se može kandidirati na sve moguće funkcije neovisno o svojoj naciji.

Srbin u FBIH također. Funkcije koje su namijenjene predstavljanju hrvatskog i bošnjačkog naroda, poput Doma naroda ili članova Predsjedništva također ne spriječavaju Srbina iz FBIH da zasjedne u njih. Pod uvjetom da se poštuje predstavnička logika svakog ustava, pa tako i bosanskohercegovskog.

Problem je u iskrivljenoj slici stvarnosti i medijskoj tiraniji. Koja je dovela i do slučaja presude Ustavnog suda, koja je zaključila što je zaključila. Tako je apsurdno zaključila da su Bošnjaci i Hrvati stvarali Srpsku. A Srbi FBIH.

Nisu, Naprosto nisu.

 

 

 

more recommended stories