Published On: Mon, May 11th, 2020

JERKOVIĆ: Izgradnja autoceste na trasi Mišin Han – Ivanjska značila bi iseljavanje i ponovni progon Hrvata

Nakon saznanja o mogućnosti gradnje autoputa Banja Luka – Prijedor na dijelu trase Mišin Han – Ivanjska na području koje je najugroženije i gdje se nalazi najveći dio povratnika kao i područje gdje se najviše ulagalo u izgradnju kuća i infrastrukture kontinuirano smo činili sve što je u našoj mogućnosti kako bismo upozorili nadležne institucije o štetnosti ovako zamišljenog projekta na Hrvate povratnike koji žive na tom području i koji bi bili najviše ugroženi ukoliko se ovaj projekt provede u djelo, stoji u priopćenju za javnost Ureda dopredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića, kojega prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Napominje se da planirana trasa izgradnje za hrvatsku populaciju na tom prostoru bi definitivno značila ponovno iseljavanje i progon a najvjerojatnije i trajno iseljavanje s ovih područja.

Istaknuto je da ceste život znače i naravno da treba izgraditi navedeni autoput jer on povezuje gradove, regije, ljude ali, kako se navodi, izgraditi ga izvan naseljenog mjesta čime će se spasiti kuće povratnika od rušenja.

Nedopustivo je, ističu iz Ureda dopredsjednika RS Jerkovića, da se ruši cijela infrastruktura jednog mjesta i da se ono uništi i izbriše kad znamo da postoji daleko jednostavnija i jeftinija mogućnost gradnje izvan naseljenog mjesta.

“U svezi sa svime gore navedenim čvrsto stojim uz povratnike i shodno tome odmah sam kao dopredsjednik RS stao u obranu naših povratnika na tom području tražeći i predlagajući rješenje za navedeni problem”, poručio je Jerković dodavši:

-Na sastanku s predstavnicima Udruge za povratak građana, Regionalni razvoj i zaštitu okoliša – Ivanjska s kojima sam razgovarao o izgradnji navedenog autoputa i s kojima sam zajedno tražio alternativno rješenje kojim bi se trasa gradila izvan naseljenog mjesta zajedno smo donijeli određene zaključke i prijedloge za navedeni projekt”, napominje Jerković.

Naglasio je i da je održao niz drugih sastanaka s konzulom RH u Banja Luci Zoranom Piličićem, koji je odmah po saznanju razgovarao s predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem.

“Nadalje, o svemu ovome upoznao sam i predsjednika kluba Hrvata u Vijeću Naroda RS Ivu Mijića kao i ostale Vijećnike u Vijeću Naroda RS”, pojašnjava Jerković.

Na zajedničkom međustranačkom sastanku SNSD i HDZ, kako navodi, razgovarao je s predsjednicom RS Željkom Cvijanović i članom Predsjedništva BIH Miloradom Dodikom te ih upoznao o navedenom problemu.

“Također sam održao i sastanak s veleposlanikom RH u BIH Ivanom Sabolićem kojem je prisustvovao i konzul RH u BL Zoran Piličić a o svemu gore navedenom upoznao sam i tajnika Središnjeg državnog ureda za hrvate izvan RH Zvonka Milasa koji je u nekoliko navrata dolazio na teren”, ističe Jerković te nastavlja:

-Uputili smo nekoliko dopisa nadležnom Ministarstvu saobraćaja i veza RS po pitanju izgradnje navedenog autoputa i po pitanju Plana parcelacije na što su odgovorili da je zakonska obveza da se izvrši javni uvid i organizira javna rasprava na kojoj će svi zainteresirani moći sudjelovati i dati svoje prijedloge i sugestije na predloženu trasu, stoji u priopćenju Jerkovićeva ureda.

Naime, kako je istaknuti, u dopisu stoji da se Plan ne može usvojiti dok se ne odgovori na sve primjedbe dobivene tijekom procedure i ne usuglasi konačno rješenje.

-U dopisu od nadležnog ministarstva saobraćaja i veza RS stoji da postoji dobra volja i da će se tražiti najbolje rješenje za navedeni autoput isto onako kako se uradilo i za autoput Banja Luka – Brčko – Bijeljina a na dio trase u naseljenom mjestu Garevac, priopćeno je.

Jerković napominje da institucije Hrvata u RS kao i institucije u RH stoje na raspolaganju povratnicima kako bi se pronašlo najbolje rješenje za hrvate povratnike koji su obuhvaćeni navedenim projektom.