Published On: Sun, Aug 18th, 2013

Jerko napada i turizam!

Mali Stipe Lijanovića kojeg je visoki koordinator austrijskok kapitala u BIH  Inzko Valentin  metnuo za nekakvog ministra u protuustavnoj vladi FBIH ne bi li nekako klan Lijanović vratio milijune austrijskim bankama,  uputio je Ustavnom sudu FBiH zahtjev da proglasi neustavnim Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma u FBiH te odgovarajuću uredbu o članarima u turističkim zajednicama.

Prema njegovom obrazloženju, ova oblast, a odnosi se na provođenje politike turizma, u isključivoj je nadležnosti županija.

U ovome ništa ne bi bilo toliko sporno da se ne radi o zakonu koji je na snazi još od 1996. godine, dok je spomenuta uredba donesena 2009. godine. Ukoliko bi ga Ustavni sud, kako to traži Lijanović, sada proglasio neustavnim, praktično bi došlo u pitanje sve ono što je na polju turizma urađeno u proteklih petnaestak godina. Jasno je da se radi o ogromnim sredstvima.

Član Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Nasir Beganović (SBB) potvrdio je za “Avaz” da je ovaj zahtjev stigao na očitovanje i komisijama u Parlamentu FBiH.

On itiče da bi poništavanje ovog zakona moglo stvoriti stanje nesigurnosti i kaosa u oblasti turizma.

„Prema Ustavu FBiH, nadležnost za turizam podijeljena je između FBiH i županija, a viši nivo je upravo taj koji stvara politiku u ovoj oblasti. Nadalje, Lijanović je prvo čekao 17 godina od stupanja na snagu, a onda još i razdoblje kada su nastupili godišnji odmori, da ovaj zahtjev pošalje Sudu“ kazao nam je Beganović, koji se pita zašto Lijanović traži poništavanje nečega što nije u njegovoj nadležnosti.

On je kazao kako ustavne i zakonodavno-pravne komisije oba doma Parlamenta FBiH sada imaju objektivan problem da su godišnji odmori u tijeku, jer u roku od 30 dana moraju dati odgovor Ustavnom sudu FBiH. Ukoliko to ne urade, Sud će donositi odluku bez stava Parlamenta FBiH.