Published On: Wed, Jul 12th, 2017

JEFTINA SMO I “SIGURNA” ZEMLJA ZA ULAGANJE: Šarović u Trstu pozvao investitore da ulažu u BiH

Bosna i Hercegovina ima velike potencijale, programi velikog obima i veliki investicijski projekti su pripremljeni posebno u sektoru energetike, transporta i turizma, ali oni zahtijevaju značajna ulaganja koja BiH sama ne može priuštiti – istakao je danas na Summitu u Trstu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović pozivajući najznačajnije investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći na poslovnom forumu čiji je cilj upoznavanje država zapadnog Balkana s mogućim investitorima za velike infrastrukturne projekte, ministar Šarović je predstavio prednosti i mogućnosti za ulaganja u BiH kao što su povoljan geografski položaj i prirodni resursi, duga tradicija industrijske proizvodnje, obrazovana i kvalificirana radna snaga, plasman bh. proizvoda bez carina, omogućen na tržišta od preko 50 milijuna potrošača na osnovu Ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA i EFTA), kao i dodatnih 80 milijuna potrošača u okviru Ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom – FTA te najniža stopa PDV-a u regionu.

Kao atraktivni sektori za ulaganja posebno su istaknuti energetski sektor, poljoprivredna i prehrambena industrija, turizam, drvoprerađivačka i metaloprerađivačka industrija, informaciono-komunikacione tehnologije, tekstilna i kožarska industrija, proizvodnja autodijelova i građevinarstvo.

Ministar Šarović, skupa sa delegacijom Bosne i Hercegovine, sudjeluje na Summitu o zapadnom Balkanu 2017, koji se održava u talijanskom Trstu u okvirima Berlinskog procesa.

Teme ovogodišnjeg susreta lidera zapadnog Balkana su uspostava zajedničkog balkanskog tržišta, jačanje regionalne suradnje, te unapređenje i proširenje infrastrukture i energetskih usluga regije.

U popodnevnim satima ministar Šarović održat će radne sastanke sa Carlom Calendom, italijanskim ministrom za ekonomski razvoj i ministrima zapadnog Balkana, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH./Fena/HMS/