Published On: Sri, stu 13th, 2019

Jedna od najsnažnijih oluja u Dalmaciji ikad. Potopljena je i Dioklecijanova palača

Crveni alarm koji je u utorak proglašen u Dalmaciji pokazao se potpuno opravdanim, naime, obalne gradove pogodila je jedna od najjačih oluja ove godine, dok je u Splitu i Dubrovniku puhalo jugo brzine oko 140 km/h. Vjetar je čupao i bacao stabla, a sa splitske škole padala je fasada. Poslijepodne je bilo najgore u Dalmaciji, ali Istru je jugo s orkanskih udarima pogodio kasnije navečer.

Danas je jugo u postupnom slabljenju te okretanju na jugozapadni i zapadni vjetar, a koliku je štetu nanio sinoć dokazuju snimke s društvenih mreža. Brzina vjetra na krajnjem jugu zemlje premašivala je 140 km/h dok je u Splitu najjači udar vjetra jučer bio 134.28 km/h, što je treća najveća brzina u posljednjih 60 godina. Jači udari zabilježeni su 24. studenog 1987. godine, kada je puhalo 138.60 km/h te 1. veljače 1986., kada je izmjereno 149.04 km/h, prenosi telegram.hr

POPLAVLJENI GRADOVI

Osim vjetra probleme su stvarale i obline oborine pa je tako u Kaštelama izmjerena rekordna plima. Niži dijelovi obale bili su potpuno poplavljeni, a more je negdje bilo i do kućnih pragova. Iz Grada Kaštela ljudima su dijelili vreće s pijeskom.

“Vatrogasci i djelatnici Vlastitog pogona u tijeku jednog sata podijelili su vreće s pijeskom koje su imali uskladištene te za ovu noć vreća s pijeskom više nema”, rekao je Dalmaciji danas Mare Gotovac iz Vlastitog komunalnog pogona.

Poplavljeni su bili gradovi od Dubrovnika preko Omiša, Splita, Trogira i Šibenika sve do Istre, Cresa, Korčule i ostalih otoka. Rive, plaže i kuće bile su pod vodom, a kompletna šteta još uvijek nije poznata. Obilna kiša, nažalost, nastavit će se i danas.

POTOPLJENA DIOKLECIJANOVA PALAČA

Splitski vatrogasci ubrzano rade na saniranju štete, većinom pile i uklanjaju srušena stabla te uklanjaju limove s krovova kao u splitskom KBC-u i Domu mladeži. Posla imaju i iz DVD-a Jelsa čiji članovi uklanjaju čemprese koji su padali na automobile i ugostiteljske objekte, a morali su maknuti i bor koji je oštetio krovište kuće.

Muzej grada Splita objavio je da su potopljeni Podrumi Dioklecijanove palače: “Osim obilne kiše, podignula se i razina mora pa u Podrumima već postavljene pumpe nisu bile dovoljne za borbu s vodom. Domarima Muzeja grada Splita Tonću Vatavuku i Igoru Čotiću u izbacivanju vode iz Podruma od ranog jutra pomažu i vatrogasci”, rekao je Marijan Čipčić iz Muzeja grada Splita.

VIŠE OD 40 INTERVENCIJA U ISTRI

Istarski vatrogasci imali su više od četrdeset intervencija radi ispumpavanja vode ili zbog uklanjanja stabala i granja s prometnica u noći s utorka na srijedu kada je pala nova obilna kiša te su porasli vodostaji rijeka, potvrdio je za Hinu zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović. “Vatrogasci su najviše intervencija radi ispumpavanja vode imali u Puli i to u dvanaest navrata, zatim u Rovinju u deset slučajeva, Umagu, Poreču i Pazinu, no situacija je pod nadzorom”, izvijestio je Karlović.

Zbog obilne vode na kolniku od jutros je zatvorena dionica istarskog ipsilona Pula-Kanfanar u oba smjera, zatim cesta Umag-Buje kod mjesta Juricani te cesta Antenak-Tarska vala. Obilna kiša pala je na potezu od Kanfanara do Vižinade, a prema mjerenjima meteoroloških postaja u Istri do sedam sati u srijedu ujutro, postaja u Kanfanaru zabilježila je 81 mm, a ona u Mekišima kod Vižinade 70 mm.

Porastao je i vodostaj istarskih rijeka – u jedan sat iza ponoći Raša je kod Potpićna dosegla 348 cm, no vodostaj je u padu i u 7 sati iznosi 298 cm. Vodostaj Mirne na Ponte Portonu raste, jutros iznosi 348 cm, nakon jučerašnjih 24 cm, no za sada izlijevanje iz korita ne prijeti. Prema prognozama, kiša će u Istri postupno slabiti, a do poslijepodneva na većem dijelu područja i prestati.

PREKID BRODSKIH LINIJA

Zbog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle: na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja te na državnim cestama Korenica-Klapavice i Udbina-Gornja Ploča, izvijestio je u srijedu HAK, a u prekidu su i brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. Na Istarskom ipsilonu zbog vode na kolniku zatvorena je dionica između čvorova Pula i Kanfanar u oba smjera. Zbog prepriječenog stabla na Jadranskoj magistrali (DC8) kod Omiša na predjelu Savinj promet teče naizmjence, jednim trakom.

Trajektne linije u prekidu su: Brestova-Porozina, Biograd-Tkon, Zadar-Preko, Zadar-Brbinj, Split-Supetar, Split-Stari Grad, Lopar-Valbiska, Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Split-Rogač,Biograd-Tkon, Split-Vis, Ploče-Trpanj, Orebić-Dominče.

U prekidu su i brodske linije: Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Korčula-Orebić, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, 415 Vrgada-Pakoštane-Biograd, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar,Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava.

Katamaranske linije koje su u prekidu: Zadar-Sali-Zaglav-Bršanj-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Split-Bol-Jelsa, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Dubrovnik-Mljet-Lastovo, Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Žirje-Kaprije-Šibenik, Milna-Rogač-Split.

ŠTO NAS DANAS ČEKA

Bit će umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu, a ujutro u unutrašnjosti i uz mjestimičnu maglu, prema kraju dana djelomično razvedravanje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu. Na Jadranu i područjima uz njega kiša će biti češća, lokalno i obilna, osobito u Dalmaciji. Najmanje kiše očekuje se u istočnim krajevima.

Prema kraju dana postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, na istoku prolazno jak. Na Jadranu jako i olujno jugo u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadni i zapadni vjetar, najprije na sjevernom dijelu. Najviša dnevna temperatura između 10 i 16, a u Dalmaciji i Slavoniji između 16 i 20 stupnjeva Celzijusovih.

Danas je ponovno proglašen crveni alarm za Dalmaciju. Kako stoji na stranici meteoalarma, i danas će puhati vrlo jako i olujno, mjestimice i jako olujno jugo. Očekuju su je udari vjetra od 35 do 75 čvorova, odnosno od 65 do 140 km/h. Napominju kako će vremenske prilike i danas piti vrlo opasne te da je prisutan značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare