Srijeda, 24 travnja, 2024

Jedini gay prebjeg iz Sjeverne Koreje: “Bio je to čudan i neobičan život”

Must Read

Priča 55-godišnjeg prebjega iz Sjeverne Koreje, Jang Yeong-jina, specifična je po tome što je on zasad jedini javno poznati gej muškarac koji je napustio tu zemlju, a prema vlastitom priznanju, svoju je seksualnost u potpunosti otkrio tek kad je neko vrijeme proživio u puno otvorenijem društvu Južne Koreje. Jer, sam pojam homoseksualnosti uopće ne postoji u njegovoj, od ostatka svijeta izoliranoj, domovini. Svoja iskustva je opisao u knjizi A Mark of Red Honour koja je nedavno objavljena.

Prema standardima Sjeverne Koreje, Jang Yeong-jin imao je uobičajen životni početak – s 19 godina se priključio vojsci, u kojoj je proveo uobičajenih 10 godina službe i ubrzo nakon toga se oženio. No, zbogproblema u braku i osjećaja zatočenosti u zemlji koju naziva “jednim velikim zatvorom bez rešetaka”, odlučio je pobjeći u Južnu Koreju. Tek nakon što je prešao granicu i neko vrijeme proveo u otvorenijem društvenom okruženju postao je u potpunosti svjestan kako je homoseksualac, jer to je nešto što mu je i kao sam pojam bila nepoznanica. Taj je 55-godišnjak sada jedini poznati gej prebjeg iz Sjeverne Koreje, piše Guardian.

“U početku sam se previše sramio priznati kako sam pobjegao zbog toga što nisam osjećao nikakvu seksualnu privlačnost prema supruzi. Nisam znao kako objasniti ono što me duboko mučilo. Sve dok nisam došao u Južnu Koreju nisam znao da sam gej ili što je to uopće homoseksualnost”, ispričao je Jang Yeong-jin.

Homoseksualnost je potpuna nepoznanica u Sjevernoj Koreji

U njegovim nedavno objavljenim memoarima, A Mark of Red Honour, koji se upravo prevode na engleski jezik, Jang opisuje kako se osjećao kao dvostruki tuđinac, nakon što se našao u središtu pozornosti kad su ga autale jedne južnokorejske novine: “kao stranac koji je pobjegao iz Sjeverne u Južnu Koreju i kao pripadnik seksualne manjine u heteroseksualnom društvu”.

Iako se oslobodio režima Demokratske Narodne Republike Koreje, Jang kaže kako mu život gej prebjega i dalje predstavlja izazov. Komunistička Sjeverna Koreja je vrlo zatvoreno društvo i oni koji tamo žive “ne znaju što se događa u ostatku svijeta”, ispričao je i otkrio kako je vlastitu homoseksualnost smatrao “patološkim stanjem”, i dodaje kako je “tragično živjeti ne znajući da si gej”.

Homoseksualnost je u Sjevenoj Koreji potpuni tabu, priča Jang, jer “o tome se ne priča, ne postoji svjesnost o drugačijoj seksualnoj orijentaciji”.

Michael Kirby, autor UN-ovog izvještaja o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji je gej, a nakon što je izvještaj objavljen središnja sjevernokorejska novinska agencija (KCNA) objavila je članak pun homofobnih uvreda.

“To su idioti. Sjeverna Koreja još ne vidi pitanje LGBT prava u pravom svjetlu”, kaže Jang koji bez obzira na sve ne gubi nadu u promjenu na bolje.

“Situacija se može promijeniti. Primjerice, Sjeverna Koreja je nekad kritizirala Ameriku zbog toga što je ženama dozvolila sudjelovanje u hrvanju, što je sad moguće i tamo. Moglo bi se reći kako se stvari jako sporo mijenjaju u sjevernokorejskom društvu”.

“I dalje želim biti sretan”

O pokretu za LGBT prava u Južnoj Koreji kaže kako je “izrazito ispolitiziran”, pa iako su ga brojne LGBT udruge pokušale privući u vlastite redove Jang se nada kako će uspjeti kao pisac i na taj način imati veći utjecaj. Kaže kako su i u Južnoj Koreji, koja je demokratsko društvo, LGBT osobe diskriminirane i potlačene.

“Moj život ovdje je težak, nije lako pronaći posao. Zarađivao sam kao čistač ali sam napustio taj posao kako bih se usredotočio na pisanje”.

Ono što mu je posebno ostalo u sjećanju iz života u Sjevernoj Koreji je činjenica da nije mogao uživati u normalnom životu.

“Prihvatio sam to kao nešto što je jednostavno tako kako je. Bio je to čudan i neobičan život. Ali i dalje želim biti sretan”, kazao je završno Jang Yeong-jin.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x