Published On: Sri, pro 21st, 2016

JE LI ON ZAISTA BIO POSLUŠNIK NAJVEĆEG ERDOGANOVOG PROTIVNIKA? Novi detalji o karijeri opasnog specijalca koji je likvidirao ruskog ambasadora


Iako službena Ankara ubojicu ruskog ambasadora Andreja Karlova povezuje s oporbenim čelnikom u izgnanstvu Fethullahom Gülenom, još uvijek postoje mnoge rupe koje to čine upitnim.
Naime, postoji puno dvojbi tko je, kome pripada i za čiji je interes 22-godišnji policajac Mevlüt Mert Altintaş ubio s leđa ruskog ambasadora u ovom delikatnom političkom trenutku. Altintaş je rođen 24. lipnja 1994. godine u jugozapadnoj turskoj regiji Aydin koja izlazi na Egejsko more. Policijsku akademiju završio je u Izmiru, a zadnje dvije i pol godine bio je pripadnik specijalnih postrojbi koje su zadužene za ‘rasturanje’ i osiguranje prosvjeda. Kao pripadnik te postrojbe u osam navrata je sudjelovao u zaštiti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon neuspjela državnog udara u srpnju, pišu mediji u srijedu, dan prije pokopa veleposlanika Andreja Karlova i komemoracije na kojoj će nazočiti i ruski predsjednik Vladimir Putin prenosi Hina.


– Bio je pripadnik skupine koja je brinula za sigurnost predsjednika, odmah iza tjelesnih čuvara – piše Abdulkadir Selvi, novinar blizak vlasti.
Altintaşova postrojba baš koji dan ranije bila upućena i na prosvjed protiv ruskog sudjelovanja u Siriji pred ruskom ambasadom u Ankari.
Zanimljivo je da neki mediji navode kako je Altintaş u vrijeme puča protiv Recepa Tayyipa Erdoğana bio u Diyarbakiru, ali se odmah vratio u Ankaru kako bi podržao predsjednika. Osim toga, Altintaş je nakon ispaljivanja smrtonosnih metaka u ambasadora Karlova izvikivao parole ‘Nećemo zaboraviti Siriju’, ‘Nećemo zaboraviti Alep’ i ‘Svi koji su okrvavili ruke u tom zlodjelu bit će kažnjeni!’ Te poruke više nalikuju na sirijske oporbenjake, nego na Gülenova pristašu, ali je uzvikivao i ‘Allahu Akbar’ držeći pištolj u desnoj ruci dok je kažiprst upozoravajuće uperio prema gore, što je “zaštitni znak” islamskih radikala. Osim što je uzvikivao da želi umrijeti smrću šahida, mučenika, nakon ubojstva ruskog veleposlanika Mevlüt Mert Altintaş nije pokušao niti pucati, niti uzeti taoce, a nije namjeravao niti pobjeći.
https://www.youtube.com/watch?v=oY3nrozArLE
Nakon što je atentator likvidiran, uhićeni su njegovi roditelji i sestra te njegov “cimer”, također policajac. Trenutačno uopće nije jasno kojoj je organizaciji ili usmjerenju napadač pripadao i je li djelovao samostalno. No, sasvim je jasno da će turske snage sigurnosti nastojati što prije Rusiji dostaviti dokaze kako vlast s ubojstom nema nikakve veze.
Turska i Rusija osnovale su zajedničko povjerenstvo za istragu ubojstva diplomata, ubijenog s nekoliko metaka u leđa, a rusko izaslanstvo od 18 članova stiglo je u utorak ujutro u Ankaru kako bi sudjelovalo u istrazi.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>