Published On: Sub, stu 27th, 2021

Je li čokolada otrovna za pse?

Topljivi komadi čokolade na stolu izgledaju prilično privlačni psima. Slatkiši mirišu, a receptori za pseće nazalne mirise jednako su isti kao i ljudski. No, ne čini se sve tako jednostavno ili komplicirano. Mogu li psi zaista jesti čokoladu?

Piše: Samra Alebić, Hrvatski Medijski Servis

Svaki vlasnik psa zna koju vrstu hrane njegov pas može ili ne smije jesti. Čokolada je jedna od te hrane koja je mnogim psima veliki X. Ali samo nekim psima. Neki psi mogu jesti i uživati u čokoladi bez velikih posljedica. U čemu je onda trik? Ono što ovu hranu čini otrovom kad su psi u pitanju je doza.

Dopustite psu da pojede dvije kocke čokolade, trčat će i skakati posvuda i bit će sasvim dobro nakon što je pojede. Što će se dogoditi ako mu dopustite da pojede 80 posto cijele čokolade? Komponente čokolade koje su otrovne za pse su teobromin i kofein. Ove dvije kemikalije pripadaju skupini kemikalija koje se zovu metilksantini. Pozivanje veterinara za savjet ili hitni sastanak nakon što je vaš pas pojeo 80 posto čokolade sada bi trebale biti opcija. Baš kao i ljudska bića, neki psi čak mogu podnijeti tu dozu bombona.

Dok psi dostižu najveću razinu kofeina u serumu nakon 30-60 minuta i eliminiraju polovicu unesene doze za 4,5 sati, oni ne dosežu najveću razinu teobromina u serumu nakon 10 sati i potrebno im je između 10 i 14 sati da ju eliminiraju. Ovo pitanje ima mnogo veze i s težinom psa.

Cijela čokoladu u tijelu psa od 15-20 kg predstavlja velik postotak čokolade i sastojaka loše hrane kada je u pitanju tako mala tjelesna težina. Ali ako pas koji ima 110 kg, poput njemačkog ovčara, na primjer, pojede istu količinu, njegovo će tijelo podnijeti tu količinu mnogo bolje. Kada se počnete igrati s brojkama, vidjet ćete koliko pasa može pojesti čokoladu i biti potpuno uredu./HMS/

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare