Published On: Sri, stu 7th, 2018

JE LI BAREM PLATIO: Zašto je ugledni Nacional pristao objaviti hrpu Komšićevih gluposti?

”Ne bi bilo pametno zatezati odnose s BiH. Ono što mi tražimo od Zagreba je samo da shvate da mi nismo glupi Bosanci, da nam je stalo do ove zemlje i da se znamo boriti za njen interes”, rekao je u intervjuu za hrvatski tjednik Nacional novoizabrani drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Poručio je hrvatskom državnom vrhu da “sjaši s glave” te govorio o tome čijim je glasovima izabran, što očekuje od Hrvatske i što Hrvatska može očekivati od njega.

”Očekivao sam da će to otprilike tako ali moram priznati da me je najviše negativno iznenadio premijer Plenković. Zanimljivo je kako je on zajahao na tog divljeg konja nacionalizma, što nisam od njega očekivao. Pokušao sam shvatiti zašto to radi i čini mi se da je riječ o unutarnje-političkim razlozima. Vjerojatno je pritisnut populizmom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja mu je visoko digla ljestvicu svojim ponašanjem na Svjetskom nogometnom prvenstvu, pa je i on krenuo u tu vrstu kampanje, želeći preuzeti mainstream na hrvatskoj političkoj sceni i nametnuti se kao lider. Time je pretpostavljam želio staviti u drugi plan sve drugo što ga guši, osim predsjednice”, rekao je Komšić.

Dodao je kako će s ostalim kolegama u Predsjedništvu ”pokušati sanirati štetu od te vrste negativne kampanje jer ni nama u BiH, a vjerujem niti Hrvatskoj, nije u interesu da imamo takvu vrstu odnosa”.

Nisu samo Bošnjaci

”Nadam se da će ta histerija, jer ne znam kako bih drugačije nazvao te reakcije političara, ali i dobrog dijela medija, ipak prestati. Treba hladne glave pristupiti nekim pitanjima i nema nam druge. Moramo surađivati, htjeli ne htjeli Zagreb i Sarajevo, kao i Sarajevo i Beograd”, rekao je drugi bošnjački član Predsjedništva u intervjuu za Nacional kojeg je prneio Bljesak.info.

Govoreći o kritikama Izbornog zakona te o kritikama njegovog izbora u Predsjedništvo, rekao je kako se ”boji da oni nisu pročitali odluku Ustavnog suda i to je njihov problem”.

”Jer u toj odluci stoje druge stvari, a ne promjena Izbornog zakona. Odluka Ustavnog suda je prilično jasna i ako se već žele upuštati u tu vrstu rasprave, neka je prvo pročitaju. Ako im je to malo previše komplicirano, neka pogledaju mišljenje OHR-a, jednog nepristranog tijela, Venecijanske komisije o cijelom tom slučaju. Ona su potpuno suprotna onome o čemu oni pričaju”, rekao je.

Na pitanje jesu li za njega glasovali smo Bošnjaci, Komšić je rekao kako ima točne podatke tko je glasovao za njega ali je iznio i optužbe na račun HDZ-a BiH da su na pojedinim biračkim mjestima pokrali izbore.

”Naravno da za mene nisu glasali samo Bošnjaci. Imamo mi točne podatke po općinama. Ako izbacimo ono što su pokrali u općinama gdje je na vlasti HDZ, koliko su listića proglasili nevažećim, još je uvijek jedan dio Hrvata glasao za mene. No ne želim ulaziti na taj teren, ni govoriti o tome kako su radili birački odbori. Izbor članova Predsjedništva BiH reguliran je Ustavnim zakonom i Izbornim zakonom. Prema njima, za članove Predsjedništva iz Federacije, za dva člana, glasaju svi građani iz Federacije. To je jedna izborna jedinica. Legalitet prolazi iz Ustava, kao i legitimitet izabranih”, rekao je.

Kršteni ateist

Kaže kako se nalazi u čudnoj situaciji u kojoj mora objašnjavati da je dovoljno pametan čovjek da ne radi protiv sebe.

”Sve što oni meni prigovaraju ispada da svjesno želim okrenuti Hrvate u BiH protiv sebe”, rekao je i naveo kako smatra da će BiH postati normalna država tek kada će odnos institucija biti isti prema svim njenim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnost.

”Što se tiče jezika, ne znam više kako da im odgovorim a da me čuju. Moje dijete ide u Katolički školski centar i tamo uči hrvatski jezik, to joj piše u đačkoj knjižici. Ja nju savršeno razumijem i ona mene, kao i moju suprugu. U čemu je problem? Kad smo već kod toga, ja sam kršten u ono mračno doba u crkvi sv. Ante i dolazim iz tog miljea koji je bio duboko religiozan. No ja sam ateist i do svog uvjerenja došao sam životnim iskustvom. Što se tiče mog odnosa prema Hrvatima, uvijek ću se boriti za sve ono do čega je ljudima u ovoj zemlji stalo, ako ne ide na štetu države. Meni su građani ove države jednaki i ako je to moj krimen, spreman sam ga nositi”, rekao je Nacionalu Komšić.

Rekao je i kako iza prosvjeda u Mostaru službeno stoje Mladež HDZ-a i Studentski zbor.

”Da se ne pravimo ludi, znamo tko stvarno tamo vuče sve konce”, rekao je Komšić i dodao kako nema nikakvog razloga za netrpeljivost prema Hrvatima u Mostaru.

”Mi se doduše politički ne slažemo, ali to nije kraj svijeta. Molim ih samo da i oni pokušaju razumjeti da ja gledam na stvari drugačije”, rekao je.

Uvrede premijeru i predsjednici

”Problem u tome da ne pristajem da me tjeraj u torove. Tamo je toplo i smrdi. Ne volim biti u takvom okruženju. Ne volim kad smrdi”, naveo je Komšić.

Na pitanje zašto je politiku susjedne Hrvatske koristio u kampanji rekao je kako je to zbog miješanja u unutarnje stvari BiH.

”Jesam bio kritičan prema predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru P1enkoviću, ali to je zato što ti ljudi nikako, oprostite na izrazu, da nam sjaše više s glave. Moja je poruka: pustite nas na miru”, rekao je drugi bošnjački član Predsjedništva BiH i simbol poliitčke obespravljenosti hrvata u BiH Željko Komšić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare