Published On: Tue, Oct 20th, 2015

JAVNA TRIBINA WESTMINSTER FONDACIJE U MOSTARU: “Što znači biti političarka danas u BiH?”

U srijedu, 21. listopada 2015. godine u Amfiteatru “Gabrijel Jurkić” (broj 21) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (Matice hrvatske bb) s početkom u 11:00, Westminster fondacija za demokraciju u Bosni i Hercegovini organizira javnu tribinu i diskusiju na temu “Što znači biti političarka danas u BiH?” sa fokusom na konkretna pitanja koja se tiču uloge žene/političarke u Bosni i Hercegovini.

Također, govorit će se o načinima na koji se može poboljšati zastupljenost i položaj žena u političkim strukturama Bosne i Hercegovine, kao i načinima na koji političarke mogu  poboljšati svoju političku kampanju kroz različite medije. Svoje sudjelovanje  su već najavile:

Amra Babić ­ načelnica Općine Visoko

Irma Baralija ­ Naša stranka Mostar

Alisa Hajdarević ­ SDA Mostar

Borka Herceg ­Lukenda ­ HDZ 1990

Moderatorica: Maja Ereš

Iz WFD­a pozivaju sve zainteresirane građane i građanke da sudjeluju ovom događaju, u nadi da će ovo predavanje i diskusija proizvesti nove ideje i staviti fokus na ključna pitanja i probleme žena u BH politici.

Ovo je drugo u nizu predavanja i diskusija koje se održava na univerzitetima/sveučilištima u organizaciji Westminster fondacije za demokraciju u BiH, a pomenuti događaj je u okviru projekta “Promocija žena u politici u BiH”. U predavanja i diskusije će biti uključene predstavnice lokalne vlasti, političarke kao i predstavnici/e lokalnih organizacija koji/e se bave temama jednakosti spolova ili uopće ljudskim pravima, a i svi zainteresirani građani i građanke.

Westminster fondacija za demokraciju je vodeća britanska fondacija za podršku stvaranja funkcionalne demokracije. WFD je nezavisno javno tijelo, osnovano 1992. godine koje financira Ured za vanjsku politiku i Ured Commonwealth­a Velike Britanije. Organizacija pruža stručnu podršku u razvijanju parlamentarnih tijela, struktura političkih stranaka i organizaciju civilnih društava ­ ključnih institucija koje čine funkcionalnu demokraciju.

WFD predstavništvo u Bosni i Hercegovini je osnovano 2014. godine i trenutno radi na projektu “Promocija žena u politici u BiH” koji za cilj ima postizanje veće zastupljenosti žena prije svega na lokalnim izborima 2016. godine, zatim općom promocijom važnosti zastupljenosti žena u politici kao jednim od ključnih elemenata inkluzivne demokracije. Ovaj cilj se planira ostvariti kroz rad sa domaćim političkim strankama i njihovim sestrinskim strankama u Velikoj Britaniji, kao i kroz rad s parlamentima.

Dosadašnje aktivnosti Westminster fondacije za demokraciju u Bosni i Hercegovini uključuju publikaciju pod nazivom “Politika u Našem Dvorištu” koja je kratki vodič kroz sve bitne elemente lokalne vlasti u BiH, te daje uputstva budućim kandidatima/kandidatkinjama za ostvarivanje uspješne kandidature na općinskom nivou u BiH. Također održano je nekoliko treninga sa potencijalnim kandidatkinjama i blogericama koje su politički aktivne, a fokus je promoviranje političarki u medijima, vođenje uspješne političke kampanje i drugi segmenti kandidature.

 Poskok.info