Published On: Uto, ožu 6th, 2018

Jakob Finci zadovoljan zbog ukidanja OŠ “Mustafa Busuladžić”, ali ostaju kolaboracionističke OŠ Selmanović, Kreševljaković, Mulabdić i Nametak

Nakon jučerašnje odluke Skupštine Kantona Sarajevo da se povuče odluka o imenovanju osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci je u izjavi za Klix.ba rekao da je zadovoljan tim postupkom.

“Skupština KS je dokazala da je to ipak neprihvatljivo i da ono što je urađeno u prošlom sustavu ne treba potcjenjivati i smatrati bezvrijednim”, kazao je Finci.

Finci je podsjetio da Busuladžić “ima ulicu u Sarajevu i to se nije mijenjalo niti će se mijenjati. Mi se ljutimo kada čujemo da u Mostaru postoje ulice Ante Budaka i Jure Francetića, a poznato je šta su i oni radili za vrijeme Drugog svjetskog rata, isto tako je ostalo zapisano šta je Mustafa Busuladžić mislio i pisao za vrijeme istog tog rata”, rekao je Finci.

Za kraj razgovora Finci je istaknuo kako će jučerašnja odluka imati efekta i smatra da je krajnje vrijeme da se u BiH počne graditi pravna država, a ne onih koji diktiraju isto to pravo.

Nažalost, Jakob Finci nije iznio mišljenje o Osnovnim školama “Behaudin Selmanović”, “Hamdija Kreševljaković”, “Edhem Mulabdić”, “Alija Nametak” i drugim školama i ulicama koje nose naziv po kolaboracionistima nacističkog i fašističkog režima, o čemu je prvi pisao poskok.info.

Obzirom na važnost Židovske zajednice i njenu pozitivnu ulogu u podsjećanju na gnjusne događaje i Shoah u BiH i Europi, nadamo se kako će Jakob Finci iznijeti svoj stav i svojim autoritetom spriječiti fašistoidne tendencije Grada i Kantona Sarajevo.

Poskok.info