Published On: Thu, Jun 22nd, 2017

Jajce bi konačno moglo dobiti nekakvu, što kažu, općinsku vlast?

Dolaskom ljeta i negdje oko mjesec dana nakon što je u promet puštena nova fontana na novom kružnim toku, Jajčani će kako stvari stoje uskoro dobiti i novu vlast u Općinskom vijeću Jajce.

Naime kako doznajemo, nakon osam mjeseci pregovaranja postignut je dogovor i jučer 20.06. potpisan koalicijski sporazum te će stranke okupljene oko koalicije Za bolje sutra Jajcu ( HDZ BIH, HDZ 1990) i stranke okupljene oko Saveza (SDA ,SBIH,SBB)  činiti novu većinu u vijeću, a koja će na raspolaganju imati 23 od 25 vijećničkih mandata tj. glasova .

Oporbu će sa po jednim vijećnikom predstavljati SDP i HNS.

Sljedeći tjedan najavljen je nastavak konstituirajuće sjednice OV Jajce.

Politička borba u Jajcu je očito najduže trajala zbog inzistiranja stranaka s hrvatskim predznakom da se prije samog konstituiranja vijeća zna tko će činiti većinu tj. vlast, kao i da ta nova većina dogovori raspodjelu pozicija u nadležnosti općine Jajce, a sve to na temelju loših iskustava sa bošnjačkim strankama u prethodnim mandatima.
U periodu koji je protekao od lokalnih izbora do danas javnost je mogla vidjeti niz nezakonitosti u Jajcu, a koje su bile u direktnoj režiji općinskog načelnika Edina Hozana i koje su i ovaj put prošle bez ikakvih sankcija nadležnih institucija.

Bespravne gradnje džamija u Jajcu, nelegalno trošenja javnog novca, samovoljno proglašenje proračuna kao i mnoge druge situacije pokazale se da u ovoj zemlji nisu svi jednaki pred zakonom.

Da apsurd bude jos veći, sporazum koji je jučer potpisan bio je spreman za potpis već skoro mjesec dana, ali su ga bošnjačke stranke odbijale potpisati sve dok nije preveden s hrvatskog i na bosanski jezik .

Nakon svih tih političkih prepucavanja u trenucima kad sve više mladih napušta svoje domove i odlazi trbuhom za kruhom, Jajce će konačno dobiti predstavničko tijelo građana, koje će imati priliku ispuniti predizborna obećanja i konačno se “pozabaviti” gorućim problemima građana, koje isti predstavljaju.

di.ladan l poskok.info