Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Jahić: Od Stoca prema Neumu mogli smo davno do svog mora ići svojim teritorijem!

Must Read

bigger (15)Središnja javna rasprava o Nacrtu prostornog plana Federacije Bosne i Hercegovine održana je danas u Sarajevu nakon rasprava provedenih u županijama.

Hanka Mušinbegović iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja, nositelja pripreme plana, rekla je da će primjedbe i sugestije biti proslijeđene nositelju izrade budućeg planskog dokumenta, koji će potom ponuditi njegovu sljedeću fazu, prijedlog, prije prosljeđivanja u Federalni parlament.

Nositelji izrade su Konzorcij IPSA Instituta iz Sarajeva te Urbanistističkog zavoda Bosne i Hercegovine iz Sarajeva i ECO Plana iz Mostara.

Za Munira Jahića, umirovljenog profesora Građevinskog fakulteta, predstavnika struke u javnoj raspravi, suštinska primjedba odnosi se na pitanje južne trase Koridora 5-c, prema granici Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom.

“Od Stoca prema Neumu mogli smo davno do svog mora ići svojim teritorijem. Umjesto toga, od Mostara je autocestom povučena linija na način da, izašavši iz koridora, idemo prema Bijači”, rekao je Jahić.

On generalno problematizira i što novi prostorni plan nije donesen mnogo prije jer je od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma proteklo 17 godina ili što u međuvremenu nije barem revidiran plan iz Republike Bosne i Hercegovine, kako je naveo, koji je na snazi do donošenja novog.

Primjedbe iz javne rasprave odnose se i na pitanja izgradnje energetskih objekata te ekološke zaštite područja u lokalnim sredinama, zatim na deponiranje krutog otpada i označavanje područja posebnih obilježja u smislu zaštite nacionalnih spomenika.

Budući prostorni plan Federacije, koji je zasad u nacrtu, odnosi se na dvadesetogodišnje razdoblje, od 2008. do 2028.

Federalno ministarstvo zaduženo je na provođenje javne rasprave o nacrtu u skladu sa zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -