Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

JA SAM MUZEJ: Počinju dežurstva u Zemaljskom muzeju

Must Read

U okviru građanske akcije “Ja sam Muzej”, od danas počinju svakodnevne dežure u Zemaljskom muzeju BiH pod nazivom “Dežuram za Muzej” kojom se poziva na solidarnost s radnicima Zemaljskog muzeja BiH.
Ova inicijativa okupit će javne osobe, kulturne i sportske radnike, akademske radnike, učenike i studente, najavili su organizatori akcije.
Ovim činom solidarnosti, bit će poslana zajednička poruka o hitnosti rješavanja situacije u kojoj se nalazi Zemaljski muzej, te će se pozvati nadležni da prestanu ignorirati katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze radnici tog muzeja.
Dežure će trajati od 10 do 18 sati i očekuje se da će se dnevno na njima smjenjivati od 10 do 15 ljudi koji će imati priliku vidjeti kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja, obići muzejske zbirke i izložbu “Čuvari muzeja” te snimiti videoporuku kojom će apelirati na rješavanje statusa ove institucije.
Ujedno će se potpisati na simbolični panel “Dežura”, kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu ove institucije.
U ponedjeljak u Muzeju će dežurati Vedrana Seksan, Aleksandar Seksan, Srđan Vuletić, Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić- Kulenović, kao i Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić (“Žene ženama”).
Dan kasnije, u utorak, 4. kolovoza, dežuraju Moamer Kasumović i djeca iz Dječijeg doma Bjelave, Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević, Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, kao i književnica Ferida Duraković koja će s prijateljima iz P.E.N. Centra BiH čitati poeziju.
Udruženje “Akcija za kulturu” organiziralo je akciju “Ja sam Muzej”, koja je počela izložbom Zijaha Gafića “Čuvari muzeja”, a obuhvatit će i mnoštvo art-akcija, filmskih projekcija, koncerata i različitih aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o teškom položaju u kojem se nalazi ova kulturna institucija i njeni radnici te na nužnost rješavanja ovog problema od strane političkih struktura BiH.
Građanska akcija pod nazivom “Ja sam Muzej” realizira se u suradnji s partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u okviru Projekta održivosti civilnog društva u BiH, a podržali su je USAID i Fond Otvoreno društvo BiH.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -