JA SAM MUZEJ: Počinju dežurstva u Zemaljskom muzeju

U okviru građanske akcije “Ja sam Muzej”, od danas počinju svakodnevne dežure u Zemaljskom muzeju BiH pod nazivom “Dežuram za Muzej” kojom se poziva na solidarnost s radnicima Zemaljskog muzeja BiH.
Ova inicijativa okupit će javne osobe, kulturne i sportske radnike, akademske radnike, učenike i studente, najavili su organizatori akcije.
Ovim činom solidarnosti, bit će poslana zajednička poruka o hitnosti rješavanja situacije u kojoj se nalazi Zemaljski muzej, te će se pozvati nadležni da prestanu ignorirati katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze radnici tog muzeja.
Dežure će trajati od 10 do 18 sati i očekuje se da će se dnevno na njima smjenjivati od 10 do 15 ljudi koji će imati priliku vidjeti kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja, obići muzejske zbirke i izložbu “Čuvari muzeja” te snimiti videoporuku kojom će apelirati na rješavanje statusa ove institucije.
Ujedno će se potpisati na simbolični panel “Dežura”, kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu ove institucije.
U ponedjeljak u Muzeju će dežurati Vedrana Seksan, Aleksandar Seksan, Srđan Vuletić, Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić- Kulenović, kao i Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić (“Žene ženama”).
Dan kasnije, u utorak, 4. kolovoza, dežuraju Moamer Kasumović i djeca iz Dječijeg doma Bjelave, Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević, Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, kao i književnica Ferida Duraković koja će s prijateljima iz P.E.N. Centra BiH čitati poeziju.
Udruženje “Akcija za kulturu” organiziralo je akciju “Ja sam Muzej”, koja je počela izložbom Zijaha Gafića “Čuvari muzeja”, a obuhvatit će i mnoštvo art-akcija, filmskih projekcija, koncerata i različitih aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o teškom položaju u kojem se nalazi ova kulturna institucija i njeni radnici te na nužnost rješavanja ovog problema od strane političkih struktura BiH.
Građanska akcija pod nazivom “Ja sam Muzej” realizira se u suradnji s partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u okviru Projekta održivosti civilnog društva u BiH, a podržali su je USAID i Fond Otvoreno društvo BiH.

more recommended stories