Published On: Sri, lis 30th, 2013

Izvoz proizvoda iz BiH u Njemačku manji za 25 posto

Na Gospodarskim razgovorima u Širokom Brijegu predstavnici Njemačke upozorili bh, gospodarstvenike

 Ukoliko su uvjeti za domaće tvrtke dobri, utoliko su dobri i za tvrtke sa stranim kapitalom. Promocija BiH kao gospodarske lokacije u inozemstvu, a posebno u Njemačkoj, skoro da i ne postoji. I pored svih strukturalnih poteškoća u zemlji, ciljana promocija vlastite zemlje i njenih gospodarskih mogućnosti bila bi od pomoći – jedan je od zaključaka Gospodarskih razgovora koji su održani u Širokom Brijegu.

Nužna inicijativa

Kako je naglasio prvi čovjek Njemačke gospodarske komore u BiH Alexander Mardian, vremena u kojima su njemačke tvrtke, putujući kroz istočnu i jugoistočnu Europu tražile svoje poslovne partnere, su davno prošla. Današnji kontakti među tvrtkama se često uspostavljaju putem elektronskih medija, zbog čega bi, kaže Mardian, proaktivno traženje njemačkih partnera iz tog razloga trebalo biti osnovna aktivnost, ili “dnevna zadaća” bh. tvrtki. – Mislimo da BiH, kada je u pitanju izvoz u Njemačku, stoji daleko iza svojih mogućnosti. U posljednjoj godini je u Njemačku izvezeno robe u vrijednosti od 532 mil. eura. S tom vrijednošću se BiH nalazila na 78. mjestu na listi uvoznika, koja je u prošloj godini obuhvaćala 228 zemalja. Sa zabrinutošću konstatiramo da se u prvih 6 mjeseci ove godine izvoz za Njemačku smanjio za čak četvrtinu u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (357 mil. eura). S obzirom da Njemačka ima snažan gospodarski rast i vanjskotrgovinski promet robe ne opada, jasno je da njemački uvoznici robu, koja je dosad dolazila iz BiH, sada kupuju u drugim zemljama – rekao nam je Mardian i dodao da će predstavnici Njemačke u BiH dosta pozornosti posvetiti vraćanju njemačkih kupaca bh. tržištu. Upravo je ova poruka duboko dojmila bh. gospodarstvenike koji su nazočili velikom gospodarskom događaju koji je održan u FEAL-u.

Što ćemo izvoziti?

– Na ovakvim događajima obično slušamo kako predstavnici stranih zemalja nama pokušavaju nešto prodati. Ovo je prvi put da smo čuli kako nas netko pita što to mi njima možemo prodati. Ovo je jedan novi pristup i jak signal kako su njemačke tvrtke i institucije u BiH spremne na proširenje suradnje. Sada je na nama što ćemo i u kojoj mjeri iskoristiti – rekli su nam domaći gospodarstvenici nakon završetka Gospodarskih razgovora. Inače, sami događaj je organizirala Gospodarska komora Njemačke u BiH u suradnji s Veleposlanstvom Njemačke u BiH, te uz pomoć tvrtki FEAL i ALBA. S obzirom da se događaj pokazao kao veoma uspješan, velike su mogućnosti kako će u budućnosti postati i tradicionalan.