Published On: Čet, velj. 7th, 2019

IZVJESTITELJICA UN-A: Khashoggijevo ubojstvo počinili saudijski dužnosnici

Specijalna izvjestiteljica UN-a za izvansudska pogubljenja Agnes Callamard je izjavila da dokazi pokazuju da su ubojstvo novinara Jamala Khashoggija izveli saudijski dužnosnici.

Istakla je da dokazi upućuju na to da je saudijski novinar “žrtva brutalnog ubojstva s predumišljajem koje su planirali i počinili dužnosnici Saudijske Arabije“.

Dodala je i kako je Saudijska Arabija “ozbiljno podrivala efikasnu, sveobuhvatnu, objektivnu i transparentnu istragu Turske”.

Naglasila je i da ubojstvo novinara Khashoggija predstavlja kršenje međunarodnog prava.

“Ubojstvo Khashoggija predstavlja kršenje međunarodnog prava i međunarodnih odnosa”, rekla je izvjestiteljica UN-a Callamard.

Na kraju je izrazila zahvalnost Turskoj na podršci koju je dobila tijekom njene posjete toj zemlji povodom međunarodne istrage o ubojstvu saudijskog novinara Khashoggija.

Callamard je nedavno boravila u Turskoj u okviru istrage o ubojstvu Khashoggija.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužiteljstvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubojstvo, a tamošnje tužiteljstvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Iako je otkriveno kada, gdje i kako je ubijen Khashoggi, još uvijek nije poznato gdje se nalaze ostaci./AA/HMS/