Utorak, 28 svibnja, 2024

Izvještaj o ‘govoru mržnje’ Islamske zajednice

Must Read

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH smatra dobrim znakom što će se pred Komisijom za ljudska prava UN naći izvještaj nevladinih organizacija u kojem su osuđeni govor mržnje i klevete, koje je Rijaset Islamske zajednice u BiH iznio protiv boraca za ljudska prava.

“Ovo može biti samo dobar znak da svijet i međunarodne nevladine organizacije vode računa kakvo je stanje ljudskih prava u BiH, za razliku od naših vlasti koje su opterećene međustranačkim dogovaranjem i podjelom fotelja”, rekao je izvršni direktor Helsinškog komiteta Muhamed Džemidžić, te, između ostalog, nastavio:

Pravna država

“Raditi u nevladinoj organizaciji znači da, osim što promovišete i štitite ljudska prava, pružate ruku vlastima kako bi im bili korektiv i kako bi ih upozorili na gruba kršenja ljudskih prava, što je u BiH posebno izraženo u posljednjih 20 godina”, objasnio je Džemidžić u izjavi za agenciju Srna, prenijele suNezavisne.

On je ocijenio da dio zasluga za informisanost ljudi o njihovim pravima imaju i nevladine organizacije.

„BiH je u svoj ustav i zakone ugradila mnoge međunarodne konvencije koje garantuju ljudska prava, ali se to, nažalost, ne provodi u djelo iz raznih razloga“, rekao je Džemidžić.

Dokaz funkcionisanja pravne države, navodi on, treba da bude jednakost svih građana pred zakonom, kao i omogućavanje svim građanima prava na posao, primanja, školovanje, jezik, slobodno ispoljavanje vjerskih uvjerenja i druga prava.

U izvještaju nevladinih organizacija o sprovođenju Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u BiH navedeno je da Rijaset Islamske zajednice u BiH podstiče govor mržnje i iznosi klevete protiv boraca za ljudska prava, što nije naišlo na osudu vlasti u BiH.

Uslijedit će i preporuke

U dijelu izvještaja pod nazivom “Uznemiravanje, prijetnje i drugi napadi na zaštitnike ljudskih prava” piše da je 10. i 12. januara Rijaset IZBiH u saopštenjima za javnost naveo da je “Helsinški komitet u BiH nemoralan, jer štiti kršenje osnovnih ljudskih prava muslimana i podržava diskriminaciju protiv muslimana, posebno pokrivenih muslimanki”.

Izvještaj je na dnevnom redu sjednice Komiteta za ljudska prava UN koja se održava od 12. do 30. marta u Njujorku. Poslije razmatranja ovog i još deset izvještaja, UN će usvojiti preporuke i listu od gotovo stotinu pitanja koja će biti upućena institucijama BiH na sprovođenje i odgovaranje.

radiosarajevo.ba


- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -