Published On: Uto, lip 15th, 2021

Izvješće o radu BHRT-a nije dobilo podršku zastupnika

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH koji su predložile zastupnice Naše stranke i Nezavisnog bloka Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija.

Izmjene zakona, između ostalog, predviđaju reguliranje propisane kvote za ukupan sastav Vijeća ministara od najmanje 40 posto osoba oba spola, kao posebnu mjeru zbog konstantne podzastupljenosti žena na pozicijama ministrica, prenosi Fena.

Usvojen je i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Zastupnici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona BiH, dok Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost nije dobio potrebnu većinu.

Također, usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o financiranju institucija BiH, kao i da se Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH razmatra po skraćenom postupku.

Prihvaćen je i zaključak kojim Zastupniči dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da u parlamentarnu proceduru upute izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, kao i da usvoje odgovarajuće izmjene Pravilnika o postupku i načinu davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet radi omogućavanja da cjepiva protiv koronavirusa (Covid-19), čiju su upotrebu prethodno odobrile Europska agencija za lijekove ili nadležne institucije susjednih zemalja, odmah mogu biti stavljene u upotrebu i na teritoriji BiH.

Dom je usvojio modificiranu poslaničku inicijativu Saše Magazinovića (SDP) kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana od dana usvajanja te inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim će biti reguliran porez na digitalne usluge.

Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu i Programski plan i Financijski plan za 2021. godinu nisu dobili zastupničku podršku.

Primljene su k znanju Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2018. i 2019. godini, Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za studeni 2020. godine, Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za 2020. godinu te Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za siječanj 2021. godine.

Zastupnici su primili k znanju i Informaciju o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. prosinca 2020., te prihvatili poslaničku inicijativu Šemsudina Dedića (SDA) kojom se obavezuje Vijeće ministara BiH da donese odluku kojom će biti uređeno pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH, odnosno dokumenta koji će predstavljati dokaz da je osoba cijepljena, da je prebolovala bolest ili da ima negativan test na Covid-19, a koji će služiti građanima za kretanje izvan granica BiH.

Usvojena je i inicijativa poslanika PDP-a Mire Pekić i Branislava Borenovića da Dom obveže Vijeće ministara da poništi postupak javne nabavke koji je objavila Uprava za indirektno oporezivanje za kupovinu postojećeg poslovnog objekta u Banjoj Luci za smještaj zaposlenih u Glavnom uredu i Regionalnom centru u Banjoj Luci i da domu bude dostavljena detaljna informacija o toj javnoj nabavci.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog zaključka poslanika Dragana Mektića (SDS) kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od sedam dana Zastupničkom domu dostavi Program reformi za 2019. godine i Program reformi obrane za 2020. godine kao i dokument NATO koji je tijekom travnja ove godine dostavljen Misiji BiH u Briselu.

Zastupnici su dali suglasnost za ratifikaciju većeg broja sporazuma i ugovora čime je okončana današnja sjednica Zastupničkog doma PSBiH, prenosi Dnevnik.ba

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x