Published On: Thu, May 23rd, 2013

Izvanredna sjednica parlamenta BiH zbog Radončićeva intervjua

Iznimno otvoren intervju ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića u subotnjem Večernjakovu „Obzoru“ izazvao je pravi politički tornado u Bosni i Hercegovini, a zatražena je čak i izvanredna sjednica parlamenta i istraga o njegovim tvrdnjama da su tajne muslimanske službe povezane s aktualnim bošnjačkim članom državnog predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.
Parlamentarna istraga
Iako su svojedobno bili vrlo bliski, Radončić i Izetbegović danas su ljuti politički protivnici. Radončić otvoreno optužuje Izetbegovića za koketiranje s Iranom i tvrdolinijašima unutar islamskog svijeta, a u intervjuu Večernjaku izravno ga je povezao s nekim od nerasvijetljenih ubojstava u Sarajevu nakon rata, uključujući ubojstvo šefa bošnjačke obavještajne službe Nedžada Ugljena, kao i ratni pokušaj atentata na zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića. Radončić tvrdi da je Izetbegović „vođa bošnjačke državne mafije“.
Ove i druge izjave aktualnog ministra sigurnosti i jednog od vodećih bošnjačkih političara odmah su izazvale reakciju iz Izetbegovićeve stranke – Stranke demokratske akcije. Iako sam Izetbegović uglavnom ignorira Radončićeve prozivke, Predsjedništvo SDA službeno je zatražilo da se provede parlamentarna istraga o ovome. Predsjednik SDA Sulejman Tihić kaže da će ova stranka preko svog kluba zastupnika u državnom parlamentu tražiti istragu o Radončićevim tvrdnjama.
Prijedlog o parlamentarnoj istrazi prihvatila je i Radončićeva stranka Savez za bolju budućnost BiH. Smatraju da istraga treba rasvijetliti sva politička ubojstva i atentate.
– Obitelji ubijenih Nedžada Ugljena, Joze Leutara ili ubijenih članova obitelji Sefera Halilovića te obitelji žrtava nerazjašnjenih ubojstava u srednjoj Bosni ili na Kazanima zaslužuju da se o tome napokon progovori na najvišoj državnoj razini. Isto se odnosi i na brojne korupcijske afere i kaznene prijave protiv Izetbegovića i suradnika koje su godinama u ladicama pojedinih tužitelja, a bit će prezentirane članovima Parlamenta i domaćoj i stranoj javnosti – poručuju iz SBB-a.
Očekivati je da prijedlog o parlamentarnoj istrazi prihvate i druge stranke iako mnogi unaprijed sumnjaju u njezin ishod. Postoji strah da će se i ovo pitanje dodatno ispolitizirati jer se u BiH iduće godine održavaju izbori, a zemlja se nalazi u svojevrsnoj pat-poziciji jer ne postoji međustranački dogovor o nizu vrlo važnih pitanja.

Borba za prevlast

Procjenjuje se da će jedna od najžešćih borbi za prevlast biti ona unutar bošnjačkog biračkog tijela, za što su vrlo zainteresirani i Radončić i Izetbegović. Radončićeva je stranka u usponu, dok Izetbegović očekuje da nakon izbora 2014. preuzme lidersku poziciju u SDA.
Vecernji.ba