Izraelci su zauzeli Seydu na Zapadnoj obali. Očekuje se Komšićeva reakcija svaki tren…

Izraelske obrambene snage (IDF) izvršile su invaziju na grad Seyda na Zapadnoj obali, javila je palestinska novinska agencija “Wafa”.

U izvješću se navodi da su izraelske snage ušle u Sejdu u nekoliko vozila i zauzele položaje u blizini džamije u središtu grada, prenio je TASS.

Napetosti na Bliskom istoku eskalirale su 7. listopada, nakon što su palestinski militanti Hamasa napravili iznenadni upad na izraelski teritorij iz Pojasa Gaze. Tom prilikom veliki broj ljudi je ubijen i kidnapovan.

Izrael je odgovorio napadima na Pojas Gaze i uveo potpunu blokadu palestinske enklave.

Izraelska vojska je 1. prosinca optužila Hamas za kršenje primirja proglašenog 24. studenog i nastavak vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Sjeverna Gaza ostala je bez funkcionalnih bolnica

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je sjeverni dio Pojasa Gaze ostao bez funkcionalnih bolnica zbog nedostatka goriva, osoblja i zaliha.

“Zapravo, na sjeveru više nema funkcionalnih bolnica”, rekao je novinarima Richard Piperkorn, predstavnik WHO-a u Gazi.

Dodao je da je posljednja bila bolnica “Al Ahli”, ali da je ona sada minimalno funkcionalna.

Predstavnik WHO-a javio se putem video veze iz Jeruzalema.

Izrael je ciljao Libanon nakon noćnih napada Hezbollaha

Izraelska vojska izvela je zračni napad na Kafr Qilu, libanonski grad u blizini granice s Izraelom, objavila je libanonska novinska agencija Al-Manar. 

Agencija povezana s militantnim pokretom Hezbollah tvrdi da su tri projektila pogodila praznu kuću, prenosi The Times of Israel.

Izraelska vojska nije komentirala napad, koji dolazi nakon sinoćnjih zračnih napada Hezbollaha na Izrael.

Hezbollah je nakon ponoći ispalio rakete na Kiryat Shmon i druge gradove u sjevernom Izraelu, nakon dana eskalacije prekograničnih napada između Izraela i libanonske militantne skupine.

Blinken i ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Britanije o Gazi

Američki državni tajnik Anthony Blinken razgovarao je o izraelsko-palestinskom sukobu s ministrima vanjskih poslova Francuske Catherine Colonna, Njemačke Annale Berbock i Velike Britanije Davida Camerona.

Blinken je istaknuo predanost SAD-a neovisnoj palestinskoj državi, istaknuo važnost hitnog rješavanja humanitarnih potreba u Gazi te ponovio da su imperativi minimiziranje civilnih žrtava i potreba da se spriječi daljnja eskalacija sukoba, priopćio je State Department.

SAD nastavlja podržavati dvodržavno rješenje za palestinsko pitanje, unatoč nedavnom opetovanom odbijanju ovog rješenja od strane viših izraelskih čelnika, uključujući premijera Netanyahua.

more recommended stories