Izraelci kažnjavaju palestinske teroriste, srušit će im kuće

Izraelske vlasti zapečatile su obiteljsku kuću Palestinca koji je ubio sedam osoba, kao i kuću 13-godišnjeg napadača iz Istočnog Jeruzalema koja će također biti srušena, pošto je vlada najavila oštrije mjere protiv terorista.

Podsjetimo, u četvrtak je u Jeninu na Zapadnoj obali u sukobima s izraelskim vojnicima ubijeno devet i ranjeno dvadeset Palestinaca, u operaciji za koju je Izrael rekao da je provedena radi uhićenja pripadnika militantne skupine Islamski džihad. Nakon toga slijedili su palestinski napadi na sinagogu u Jeruzalemu sa sedam mrtvih i 12 ranjenih te napad u Istočnom Jeruzalemu s dvoje ranjenih.

Netanyahuov odgovor je rušenje napadačevih kuća

Nakon protuizraelskih napada u Istočnom Jeruzalemu, dijelu svetog grada koji je Izrael okupirao i anektirao, premijer Benjamin Netanyahu najavio je snažan odgovor. Njegov sigurnosni kabinet odlučio je da će kuća Khayrija Alqama, 21-godišnjeg napadača koji je u petak ubio šest Izraelaca i Ukrajinku blizu sinagoge, nakon čega ga je policija ubila, biti zapečaćena i odmah zatim srušena.

Vlada je otišla i korak dalje odlučivši da će zapečatiti kuću počinitelja jučerašnjeg napada u Istočnom Jeruzalemu, premda u njemu nije bilo mrtvih. Izrael je dosad rušio samo kuće Palestinaca koji bi ubili Izraelce. Tom su postupku prethodile obavijest obitelji i žalba.

Majka Khayrija Alqama zadržana je u pritvoru s još četiri osobe, od 42 osumnjičenika uhićena nakon pucnjave u petak u četvrti židovskih naseljenika Neve Yaacovu. No u Alqamijevom slučaju kuća je brzo zapečaćena, bez prethodne obavijesti i mogućnosti žalbe, što je mjera donesena uz posvemašnje nepoštovanje vladavine prava, rekao je Dani Shenhar iz izraelske organizacije za ljudska prava HaMokea.

Kolektivna kazna

Izrael smatra da rušenje kuća Palestinaca optuženih za napade ima učinak odvraćanja, ali kritičari takvu praksu smatraju kolektivnom kaznom. Netanyahuov kabinet je uz to najavio da će se obiteljima terorista koji podupiru terorizam oduzeti pravo na socijalnu pomoć. Na dnevnom redu današnjeg vladina sastanka bilo je i poništenje izraelskih osobnih iskaznica članovima obitelji napadača.

Mjere se primjenjuju na Palestince s izraelskim državljanstvom, poput izraelskih Arapa i Palestinaca koji imaju prebivalište u istočnom Jeruzalemu. One odgovaraju prijedlozima Netanyahuovih političkih partnera s krajnje desnice koji su mu omogućili povratak na vlast. Sigurnosni kabinet je uz to odlučio olakšati izdavanje dozvola za nošenje oružja izraelskim civilima./Hina/HMS/

 

more recommended stories