Published On: Pet, lis 1st, 2021

IZRAČUNALI SMO: Ovo je SDP-ovac kojem je SDA otela predsjedničku stolicu putem neustavnog izbornog zakona. No to nije sve. SDP BIH još uvijek brani taj zakon…

Lagumdžija je ovaj put bio u pravu. Džaferović nije ni legalni ni legitimni predstavnik Bošnjaka u Predsjedništvu. I to je vrlo vjerojatno , s visokom vjerojatnošću ovo tvrdimo, što se Ustava BIH tiče, socdemokrat Damir Bećirović.

Kako?

Izborni zakon BIH ne propisuje dva kruga glasanja da bi se došlo do predsjedničke fotelje.

Takav manjkavi i neustavni Izborni zakon omogućuje  da osoba koja osvoji samo manje od 200.000 bošnjačkih glasova postane predstavnik tog naroda u Predsjedništvu iako više od 3/4 izišlih Bošnjaka nisu glasovali za njega.

Samim time ta osoba je nelegalna prema Ustavu BIH no legalna je prema Izbornom zakonu.

Želja za osvajanjem i hrvatske fotelje u Predsjedništvu ubila je pluralizam kod Bošnjaka te oni Bošnjaci kojima je Šefik Džafeorović ukrao mjesto u Predsjedništvu o tome šute.

Umjesto da predlože preinake Izbornog zakona koje bi ili uvele drugi krug izbora ili bi putem Ustava i njegovih odredbi dodatno utvrdile tko to od “izbornih pobjednika” ima stvaran legitimitet predstavljanja Bošnjaka u Predsjedništvu?

Pogledajmo samo sastav bošnjačkog kluba Doma naroda:

SDA Šefika Džaferovića ima svega 6 zastupnika u bošnjačkom klubu Doma naroda.

Da bi neki član Predsjedništva uživao puninu svoje ustavne i izborne legitimnosti i legalnosti mora imati pravo na sve predsjedničke ovlasti.

Pa i na onu najvažniju – pravo isticanja  tzv. predsjedničkog veta – neslaganja na preglasavanje od strane druga dva člana Predsjedništva.

Tu tzv. moć veta bošnjački član šalje u bošnjački klub Doma naroda FBIH, (vidi vraga ne u Građanski dom Parlamenta FBIH!) i da bi taj veto zaživio mora dobiti potporu 2/3 zastupnika!

Kada bi se u BIH u Izborni zakon uvela , sukladno Ustavu , provjera legitimnosti izbornog pobjednika što mislite tko bi između Džaferovića i Bećirovića nakon izbora  osvojio 2/3 potpore u bošnjačkom klubu Doma naroda PS FBIH?  Potpore na pravo konzumacije predsjedničkog veta?

Time bi potreba za drugim krugom izbora bila izbjegnuta.

Jasno je da bi to bio prije bio Damir  Bećirović  i da bi SBB, Narod i Pravda te ostali zastupnici prije dali potporu Bećiroviću nego Džaferoviću. A nije isključeno da bi tajnim glasanjem to učinio i pojedini SDA zastupnik.

Uz tu privolu iz bošnjačkog kluba Doma naroda,  takav pobjednik imao bi jači izborni legitimitet od od Šefika Džaferovića. Bez obzira što je ovaj imao neznatno više glasova, on bi ispao iz utrke jer ne bi dokazao da u bošnjačkom klubu Doma naroda ima moć veta.

S te strane Šefik Džaferović nije legitimni bošnjački član Predsjedništva , većina Bošnjaka nije glasala za njega.

Na njegov upit oko veta, 2/3 zastupnika, Bošnjaka,  u ovom Domu ne bi mu uopće odgovorilo ni sa “Da” niti sa “Ne” čime bi sam proces isticanja veta bio zamrzut.

Čak niti Komšić i Džaferović zajedno ne predstavljaju natpolovičnu većinu bošnjačkog naroda. Njih dva skupa u bošnjačkom klubu Doma naroda ne mogu si osigurati 2/3 potpore za isticanje prava veta.

O hrvatskom klubu i legitimnosti Komšića tamo  suvišno  je uopće pisati.

Koliko je Izborni zakon u BIH neustavan najbolje govori sljedeći podatak:

U FBIH za hrvatskog člana Predsjendištva  postavljen je čovjek s 0.001% hrvatskih glasova  a iz prava na predstavljanje hrvatskog naroda izbačen čovjek s preko 90% hrvatski glasova.

Za bošnjačkog člana izabran je čovjek s osvojenih manje od 15 % bošnjačkih glasova.

Oba ta neustavna izbora predstavljeni su kao pobjeda napredne ideologija nad nazadnim i necivilizacijskim vrijednostima.

A Damir Bećirović šuti. Čovjek koji ima većinsku potporu bošnjačkog naroda. I kojem je SDA izmakla stolicu.

Doduše tu i tamo se iskofrči protiv Hrvata.

Onako junački. Begovski.

Sjajno Damire.

Sjedi Damire.

I šuti.

Najbizarniji je u cijeloj priči SDP BIH: Iako su već tri godine trebali imati svog člana Predsjedništva  BIH, oni i dalje inzistiraju na neustavnom izbornom zakonu koji SDA-u omogućuje majorizaciju ne samo Hrvata u BIH nego i svih ostalih političkih stranaka u Sarajevu. Pa tako i SDP BIH.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

I ša sada, mi Ostali bi trebali braniti legalne i legitimne interese Bošnjaka?
Ma hajte molim vas, svi smo građani, jelte’

vitina
vitina
1 mjesec prije

Treba samo slušati što govore Bajrović i Suljagić. Jer ovaj fašistički dvojac bez uvijanja iskreno interpretira bošnjačku politiku. A to je da nije bitno tko je bošnjački član predsjedništva, neko je bošnjačkoj politici samo bitno kako Hrvatima oteti i nametnuti člana predsjedništva.