Published On: Čet, lis 17th, 2013

Izostaje zajednička vizija političara BiH o budućnosti zemlje

Europska komisija objavila izvješće o napretku BiH prema Europskoj uniji

 Izostaje zajednička vizija političkih predstavnika o smjeru i budućnosti zemlje. Korupcija je i dalje široko rasprostranjena, što negativno utječe na društvo i gospodarstvo. Pojačani su politički i financijski pritisci na medije… To su neke od ocjena iz izvješća o napretku BiH prema članstvu u EU, koje je jučer u Bruxellesu objavila Europska komisija zajedno s izvješćima za sve druge zemlje koje žele ući u EU. Od šest zemalja jugoistočne Europe BiH ove godine ima najnepovoljnije izvješće jer je napravila vrlo malen ili nikakav pomak na putu prema EU. Povjerenik za proširenje Štefane Fuele izjavio je da bi se bh. političari trebali ugledati na timski duh i uspjehe koje je postigla nogometna reprezentacija te zemlje.

Nikakav napredak

– Moja poruka bh. političarima je: ugledajte se na vaše nogometaše i ispunite očekivanja građana – rekao je jučer Fuele, predstavljajući paket izvješća o napretku pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta. “Unatoč intenzivnom posredovanju Europske unije, politički predstavnici BiH nisu se mogli složiti oko rješenja za primjenu presude “Sejdić – Finci” o diskriminiranju građana na temelju etničke pripadnosti. Rješavanje pitanja te presude Europskog suda za ljudska prava ostaje ključno za početak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za vjerodostojnu prijavu za članstvo u EU. Nikakav napredak nije učinjen ni oko uspostave učinkovitog koordinacijskog mehanizma o europskim pitanjima između različitih razina vlasti. Takav koordinacijski mehanizam je neophodan za pregovaranje uime zemlje i za interakciju s EU”, kaže se u izvješću o napretku BiH.

Među brojnim kritikama navedenim u tom izvješću također se upozorava da je BiH “jedina zemlja u regiji koja nije uskladila svoje zakonodavstvo s direktivom EU o javnim nabavama”. Komisija poziva BiH da to učiniti što skorije.

Europski propisi

Iz Bruxellesa također pozivaju vlasti BiH da preslikaju europske propise o veterinarstvu i sigurnosti hrane kako bi BiH mogla izvoziti proizvode životinjskog podrijetla u zemlje Europske unije. Izvješće bilježi da je BiH “odgodila proces” prilagodbe trgovinskog dijela sporazuma s EU, što je dužna prilagoditi kako bi uzela u obzir ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Unije. Riječ je o tome da Komisija traži da se na hrvatske proizvode nastave primjenjivati iste carinske stope kao do 1. srpnja, kad je Hrvatska zajedno s BiH bila dio CEFTA-e. Nakon što je Srbija promijenila svoj stav i prekjučer pristala na očuvanje tzv. tradicionalne trgovine s Hrvatskom, Bosna i Hercegovina ostaje jedina zemlja koja odugovlači to napraviti, navodi se.