Published On: Ned, stu 20th, 2016

IZNENAĐENJE NA IZBORIMA ZA PREDSJEDNIKA SDP RH: Davor Bernadić uvjerljivo vodi


Članovi SDP-a birali su novog predsjednika stranke za iduće četverogodišnje razdoblje između sedam kandidata u utrci za nasljednika Zorana Milanovića, koji je stranku vodio gotovo cijelo desetljeće.
Birališta su zatvorena u 18 sati. Prema neslužbenim podacima, na temelju 91% prebrojanih glasova, Davor Bernardić u vodstvu je sa 46% glasova, a Ranko Ostojić je drugi s 23%. Treći i četvrti su Orsat Miljenić i Tonino Picula, obojica bez šanse za drugi izborni krug koji će se održati 26. studenog, javlja HRT.
Prema neslužbenim informacijama, glasovalo je oko 40% od 37.000 članova SDP-a. Ostali kandidati su Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić.
Službeni rezultati izbora bit će objavljeni u ponedjeljak u 14 sati, nakon što Središnja izborna komisija prikupi originalne podatke s terena.
Izborima je prethodila dvotjedna kampanja tijekom koje su kandidati predstavili svoje programe stranačkom članstvu na sučeljavanjima u najvećim gradovima te pozvali na jedinstvo i prevladavanje podjela u stranci. Redom su ukazivali na nužnost demokratizacije stranke i povratak pravoj socijaldemokraciji.
SDP-ovcima su to drugi unutarstranački izbori ove godine, koje prema Statutu moraju provesti nakon parlamentarnih izbora. U travnju su se za mjesto čelnika stranke natjecali Zoran Milanović i Zlatko Komadina, na izbore je izišlo nešto više od 20 tisuća članova, a Milanović je osvojio natpolovičnu većinu. No nakon što je SDP u rujnu ove godine po drugi put zaredom izgubio parlamentarne izbore, Milanović je objavio da se više neće kandidirati za predsjednika stranke te se faktično povukao iz politike./HMS/