Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Između Bošnjaka i Hrvata nužno je relaksirati odnose

Must Read

Funkcionalna ustavno-pravna organizacija države i socijalno pravedno društvo zajednički su cilj na kojem su spremni raditi vodeći hrvatski i bošnjački dužnosnici, uz duhovnu i moralnu potporu vjerskih lidera.

Zajednička je to poruka sa sastanka koji su jučer u Sarajevu održali najviše pozicionirani hrvatski i bošnjački dužnosnici u državnoj vlasti Dragan Čović i Bakir Izetbegović s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. Na sastanku je izražena zabrinutost teškom ekonomskom i socijalnom, ali i sigurnosnom situacijom u kojoj se nalaze narodi i građani BiH, a koja je izravna posljedica sadašnje nefunkcionalne ustavno-pravne organizacije države. Sugovornici su se složili kako je trenutačna ekonomska i socijalna situacija u BiH dodatni razlog opravdanog nezadovoljstva te da treba žurno uložiti napore kako bi se popravilo stanje na ekonomskom planu, smanjio broj nezaposlenih i socijalno ugroženih građana te stvorilo društvo s više pravde i pravičnosti i jednakih prilika za sve.

Zajednički je stav kako je za rješavanje ovakve situacije u BiH ključno uređenje BiH kao države tri jednakopravna naroda. Očito je da će važnu ulogu u ovim procesima imati odnosi dvije vodeće stranke u bošnjačkom i hrvatskom narodu SDA i HDZ BiH. Ove dvije stranke su vjerojatno i najpozvanije da rade na relaksiranju odnosa između hrvatskog i bošnjačkog naroda u FBiH. Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović je kazao da je cilj HDZ-a i hrvatskog naroda euroatlantski put zemlje i BiH koja je jednaka za sve građane. Još jednom je naglasio potrebu relaksacije odnosa između Bošnjaka i Hrvata te gradnju boljih odnosa nego što je to bilo u posljednjih 10 godina. – Moramo preuzeti odgovornost i raditi na ravnopravnosti naroda. Nema razloga da se neki Bošnjak osjeća ugroženim od Hrvata i obratno. Izbore ćemo čekati, ali oni ne smiju biti prepreka da radimo, kazao je Čović. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da se promjene moraju događati brzo. – Posljednja događanja u BiH treba shvatiti kao alarm i upozorenje da se stvari ubrzano moraju mijenjati, ustvrdio je Izetbegović.

Politička stabilnost

Kardinal Puljić je kazao da vjerski lideri moraju gledati i na moralnu odgovornost onog što se događa u BiH. – Trebamo podržati traženje političke stabilnosti iz koje će sasvim sigurno proizaći ekonomska stabilnost. Ova zemlja ima dovoljno kruha samo treba prestati krasti, poručio je Puljić. Reis Kavazović je poručio “da gluhoća između političara mora prestati, kao i gluhoća političara s narodom”. – Socijalni trenutak se mora odmah početi rješavati i pozivam političare da pokažu osjetljivost. Isto tako, jako je važno da mi iz vjerskih zajednica činimo da narode upućujemo jedne na druge. Nama treba BiH u kojoj će svi građani biti zadovoljni, kazao je Kavazović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -