Srijeda, 17 srpnja, 2024

IZGRADNJA AUTOCESTE Počinje izgradnja jedne od najtraktivnijih dionica na Koridoru Vc

Must Read

Federalna vlada donijela je Odluku o pristupanju realizaciji projekta izgradnje dionice autoceste Drivuša – Donja Gračanica, poddionica Klopče – Donja Gračanica (izlaz iz tunela Pečuj) na Koridoru Vc. Izgradnja i nadzor nad izgradnjom ove poddionice, u ukupnoj dužini od 5,78 kilometara, bit će financirani iz sredstava osiguranih zajmovima OFID-a i EBRD-a u iznosu od 36 milijuna eura, u skladu s inicijativom i zahtjevom JP Autoceste Federacije BiH od 22. veljače 2016. godine, prenose Nezavisne.

U slučaju da u predviđenom roku ne bude postignuta efektivnost kredita EBRD-a prema ovom zahtjevu, nedostajućih 36 milijuna eura će biti osigurano iz vlastitih sredstava JP Autoceste Federacije BiH koja će za ove namjene biti rezervisrana u planovima poslovanja za 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu ili iz komercijalnog kredita.

Ovo javno poduzeće je zaduženo da zaključi ugovore za izgradnju ove poddionice autoceste i za usluge nadzora nad njenom izgradnjom, nakon davanja suglasnosti od strane kreditora. U razlozima za donošenje ove odluke je navedeno da su ispunjeni svi preduvjeti za početak realizacije projekta izgradnje ove poddionice. Finaliziran je postupak eksproprijacije nekretnina, pribavljene potrebne suglasnosti za početak izgradnje, proveden natječajni postupak za izbor izvođača radova i nadzora nad izvođenjem. U međuvremenu je došlo do promjene kreditora za dio potrebnih sredstava, a procedura novog zaduženja je u tijeku.

Ova odluka donesena je kako početak realizacije nove investicije i izgradnje nove dionice autoceste ne bi čekao radi provođenja potrebnih procedura.
Pripreme za izgradnju mosta Počitelj

Vlada FBiH je Javnom poduzeću Autoceste FBiH d.o.o. Mostar dala suglasnost za korištenje 32 nekretnine označene kao javno dobro i upisane u zemljišnoknjižnom ulošku 936 k.o. SP Šurmanci. Status ovih zemljišnih čestica ostaje nepromijenjen i one ostaju upisane u zemljišnoknjižnu evidenciju kao javno dobro. Suglasnost Vlade neophodna je radi ulaska u posjed i izvođenja zahvata na nekretninama radi izgradnje mosta „Počitelj” na dionici autoceste Zvirovići (Međugorje) – Počitelj na Koridoru Vc.

Naime, elaboratom eksproprijacije za potrebe izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići (Međugorje) obuhvaćene su i nekretnine označene kao javno dobro, a koje se nalaze u neposrednoj blizini rijeke Neretve i, na osnovu Zakona o vodama, predstavljaju javno vodno dobro. Davanjem na korištenje zemljišnih čestica uređeni su, bez naknade, međusobni odnosi između Federacije BiH i Autocesta Federacije BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -