Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Izetbegović: Rezultat ovog političkog UZP-a je ubrzano rasturanje Federacije BiH. Presuda Novaliću nepravda prema bošnjačkom narodu

Must Read

Izetbegović je, obraćajući se prisutnim izaslanicama, istaknuo da su žene SDA jedna od najvažnijih komponenti u političkoj borbi koju vodi SDA.

“Danas se borimo za istinu, danas se suprotstavljamo lažima i danas se borimo protiv nepravde zasnovane na tim lažima, protiv suptilne i otvorene islamofobije. Ponovo branimo naš narod, naše zaslužne ljude koji su doživjeli nevjerojatan pogrom”, kazao je Izetbegović, prenosi Klix.

U tom kontekstu je naročito izdvojio slučaj bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, kojeg je ponovo srčano branio bez obzira na to što je riječ o pravosnažno presuđenoj osobi. Nazvao je to “nepravdom prema bošnjačkom narodu” i otvorio prostor za svakog budućeg krivca da se brani na isti način.

Dodao je da je na Novalićevo mjesto u Vladi FBiH nasiljem na Ustavom i suspenzijom volje bošnjačkog naroda doveden predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Rezultat ovog političkog udruženog zločinačkog pothvata je ubrzano rasturanje FBiH i kriza na nivou BiH kakvu do sada nismo imali”, izjavio je Izetbegović.

“Prihvatili su suspenziju Ustava na jedan dan kako bi predsjednici tri stranke sjeli u premijerske i ministarske fotelje. Prihvatili su šutke Dodikovu izjavu da će blok Srbi-Hrvati, a ne ‘muslimani‘, odrediti tko će biti vlast u ovoj zemlji. Šutjeli su i čekali da im dodijele tu vlast. Lagali su i sebe i narod kako se Dodik promijenio, a vidimo kako se promijenio. Predsjednica FBiH Hrvatica i potpredsjednik Srbin su, bez potpisa potpredsjednika Bošnjaka koji ima tri puta veću podršku nego oni svi zajedno, imenovali Vladu FBiH. Manjina nam je odredila vlast. Pristali su na jačanje sprega SNSD-HDZ i prepuštanje svih poluga vlasti tim strankama. Predali su četvrtu ruku SNSD-u u Domu naroda, pristali su na HDZ-ove zahtjeve o izmjenama Izbornog zakona i izbor Vukoje u Ustavni sud. SNSD-u su predali sigurnosni i financijski sektor. Bošnjaci su svedeni na 25 posto pozicija u Vijeću ministara BiH”, izdvojio je, između ostalog, Izetbegović.

Osvrnuo se Izetbegović i na makroekonomske pokazatelje koji ukazuju na negativne ekonomske trendove u FBiH za vrijeme vladavine aktualne vlasti, naročito ističući zaduženja od oko milijardu KM u prvoj godini mandata aktualne vlasti. Premijer FBiH Nikšić je pak na ovakve tvrdnje već odgovorio riječima da nijedna marka više nije uzeta u odnosu na planirani proračun.

- Advertisement -

11 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -