Izetbegović priznao gubitak Sarajeva, ali i otkrio je da je neovisni kandidat u Stocu – kandidat SDA koja nije imala liste u tom gradu

U svom prvom obraćanju nakon zatvaranja birališta u BiH, oko 22.50 sati, predsjednik SDA Bakir Izetbegović priznao je da je ta stranka “izgubila Sarajevo, ali da su “pobijedili u BiH”.

“Ako bi trebalo stvari kapitulirati, u Sarajevu smo izgubili, u BiH smo pobijedili. Čestitam svim načelnicima koji su pobijedili i želim im kvalitetan rad u njihovim mandatima”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je naveo podatke kojima raspolaže ta stranka te je rekao da je SDA osvojila načelničke mandate u 30 općina te da je uvjerljivo najjača stranka u BiH, što je približno slično rezultatu iz 2016. godine, jedna ili dvije općine možda manje”

“Četvorka je 11 osvojila načelničkih pozicija, a SDA ima tri puta više. Imamo najviše glasova i u općinskim vijećima. Kao što rekoh loš rezultat u Sarajevu ali kompenziran ostalim rezultatima diljem BiH. SDA je osvojila nove načelničke pozicije u 5 općina: Visokom, Brezi, Živinicama, Bosanskom Petrovcu i Banovićima. Nadamo se pobjedi i za sada vodimo u Srebrenici, Kladuši i Kalesiji. Dakle,moglo bi biti novih 8 načelničkih pozicija za SDA. SDA izgubila načelnička mjesta i to u – Centru, Novom Sarajevu, Ilidži, Ustikolini, Jablanicu, Donjem Vakufu, Čeliću i Novom Travniku. Što se tiče Sarajeva, SDA je na žalost izgubila tri važne općine – Centar, Novo Sarajevo i Ilidžu, a osvojili smo četiri općine Vogošću, Trnovo, Novi Grad i Hadžiće. Do ovih izbora imali smo 9 od 8 sarajevskih općina i to je teško zadržati s obzirom na to da su se svi ujedinili protiv nas, je l’”, sumirao je Izetbegović prve neslužbene rezultate kojima raspolaže ova stranka.

Vidljiva je tendencija da su neki od velikih gradova birali promjene, Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina. Ne može se govoriti tu o nekim tektonskim promjenama i poremećajima, ali to jesu bitne i znakovite promjene. Izgubili smo Novi Travnik. HDZ je osvojio poziciju jer su bošnjačke stranke imale dva, a HDZ je imao jednog kandidata. Naša kandidatkinja u Varešu gubi za nekih 60-ak glasova, au Stocu za sada gubimo za nekih 200 glasova, ali vidjet ćemo što će pošta donijeti”, rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, u Stocu SDA nije imala svog kandidata, ni na listi za načelnika, ni na listi za Općinsko vijeće, no predsjednik SDA se ipak ovako izrazio, a što samo pokazuje istinitim tvrdnje da se upravo u ovom gradu SDA poslužila manipulacijom. Podsjetimo dva su kandidata za načelnika općine, kandidat koalicijskih stranaka sa hrvatskim predznakom koji podržavaju i aktualnog načelnika i kandidata Stjepana Boškovića i neovisnog kandidata Zorana Turkovića.

S tim u svezi, jasno je iz izjave  predsjednika SDA polaže pravo na neovisnog kandidata Turkovića kao stranačkog kandidata SDA.

“U Travniku je pobijedio naš kandidat Mirsad Peco, koji je na žalost preselio na bolji svijet i mislim da će se ti izbori morati ponoviti”, zaključio je Izetbegović svoje prvo obraćanje javnosti nakon zatvaranja biračkih mjesta.

(Republika info.com/V.S.Herceg)