Izetbegović predsjednik, Osmanović zamjenik predsjednika SDA

Proteklih tjedana Izetbegović i Osmanović, predvodnici dvije frakcije i ujedno dva ključna čovjeka SDA, zajedno sa prvim suradnicima održali su niz kontakata i sastanaka s ciljem otopljavanja odnosa i fokusiranja na jedinstvo SDA.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, koji je nominalno preuzeo rukovođenje strankom nakom smrti Sulejmana Tihića, na predstojećem kongresu 26. svibnja bit će izabran za predsjednika, a Adil Osmanović, jedan od sedmorice potpredsjednika, za zamjenika predsjednika SDA i drugog čovjeka stranke, saznaju Nezavisne novine.

Informacija je potvrđena iz više izvora, od dužnosnika obje suprotstavljene struje koje su godinama dijeljene na “Tihićeve” i “Bakirove”.

Kako saznaje list, proteklih tjedana Izetbegović i Osmanović, predvodnici dvije frakcije i ujedno dva ključna čovjeka SDA, zajedno sa prvim suradnicima održali su niz kontakata i sastanaka s ciljem otopljavanja odnosa i fokusiranja na jedinstvo SDA.

Iako je u ovom trenutku nepoznato koliko će biti kandidata za novog predsjednika, odnosno koliko će ti kandidati dobiti nominacija sa terena, sasvim je izvjesno da će u sljedeće četiri godine, do narednog kongresa, Izetbegović biti stranački lider, a Osmanović njegov prvi zamjenik.

Osmanović je jučer za Nezavisne potvrdio da sve ide u tom pravcu.

“Tako se očituju i kandidature koje pristižu sa terena. Teren vrši i tihi pritisak da Izetbegović bude predsjednik, a ja zamjenik. A to pokazuje da teren očekuje dogovor i jedinstvo, a ne lomove kakve smo imali na kongresu 2009. godine”, ističe on.

Sadik Ahmetović, jedan od sedmorice potpredsjednika, otkriva kako je “dobar dio ljudi” radio na tome da se sve pukotine, koje su bile evidentne, zatvore.

“Prema informacijama koje imam, došlo je do približavanja onih koji su bili na suprotnim stranama. Prevladali su interesi stranke i bošnjačkog naroda. Dakle, ono što će kongres pokazati jeste da je Izetbegović kandidat za predsjednika, a Osmanović za zamjenika”, potvrdio je Ahmetović.

Potpredsjednik Safet Softić i dugogodišnji Izetbegovićev bliski suradnik, zaključuje kako u ovom trenutku u SDA više nema podjela na “Tihićeve” i “Bakirove”. Na pitanje da prokomentira saznanja o tome da je Izetbegović budući predsjednik, a Osmanović njegov zamjenik, odgovara da se stvari kreću u tom pravcu.

“Ono što mi je poznato je da ne postoji nekakav službeni dogovor o tome, ali na osnovu kandidatura ne isključujem da tako i bude. Što se tiče predsjednika, potpuno je izvjesno da će to biti Izetbegović”, zaključuje Softić.

Senad Šepić jedan je od sedmorice potpredsjednika i stranački dužnosnik koji je uvijek bio svojevrsna tampon zona između dvije frakcije. On ističe da je važno jedinstvo SDA i Bošnjaka i da će činiti sve da ono bude jačano.

“Međutim, smatram da jedinstvo moramo graditi na principima i programima koji će dati odgovor na stanje u kojem se nalazi BiH. Koji će okupiti najbolje i najstručnije među nama i koji će uvažavati mišljenje našega članstva i posebno rezultate rada i podršku naroda na izborima, a ne podjelu pozicija unutar stranke ili države”, kaže Šepić, izažavajući uvjerenje da će SDA na kongresu kroz predlaganja poslati upravo takve poruke.