Published On: Čet, svi 18th, 2017

IZETBEGOVIĆ: Odcjepljenje Republike Srpske uvući će cijeli Balkan u krvavo kolo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović upozorio je kako bi svaki pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH neminovno vodio do sukoba koji bi imali nesagledive posljedice po cijelu regiju, istaknuvši kako je to “crvena crta” koju Milorad Dodik nikako ne bi trebao pokušati prijeći.

U intervjuu za regionalnu televiziju N1 Izetbegović je kazao kako ne može zamisliti situaciju u kojoj bi se netko odvažio pokušati izdvojiti iz države mjesta poput Tomašice ili Srebrenice, gdje su počinjeni masovni ratni zločini jer su ona “čavao kojim je taj teritorij zakucan za BiH”.

Neizbježni sukobi?

Pokuša li to netko, sukobi su neizbježni, kazao je Izetbegović komentirajući prošlotjednu najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će se taj entitet odcijepiti, svejedno bilo to 2018. ili 2028. godine.

“Polako će krenuti incidenti i to je neupitno, a nakon toga i teški sukobi koji će uvući Balkan u krvavo kolo”, opisao je Izetbegović potencijalni razvoj događaja u takvim okolnostima.

“To je suluda politika i nitko je ne bi pratio. Prejaki su međunarodni ugovori”, kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako je stoga preko zajedničkih prijatelja poput turskog predsjednika Tayyipa Erdogana od ruskog predsjednika Vladimira Putina tražio da Dodiku prenese poruku da se ne upušta u avanturu kojom bi prešao tu “crvenu crtu”./H/HMS/