Published On: Ned, ruj 30th, 2018

Izetbegović o Pelješkom mostu: BiH je pomorska zemlja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozdravio je inicijativu državnog ministra za civilne poslove Adila Osmanovića kojom se od Pravobraniteljstva BiH traži da pokrene pravnu proceduru zaštite interesa BiH koje joj po Konvenciji UN-a pripadaju kao pomorskoj državi.

“Osmanović je iskoristio put koji je u ovom trenutku jedini moguć s obzirom na naše odnose u BiH, s obzirom na to da BiH ima lidere koji štite interese drugih zemalja”, poručio je Izetbegović u subotu u Sarajevu, prenosi Anadolija.

Oni koji rade u Pravobraniteljstvu BiH, kako je dodao, imaju obavezu da svojim aktivnostima zaštite interese BiH.

“I odgovorni su u slučaju neaktivnosti, dakle nepoduzimanja aktivnosti, također su odgovorni. Ići ćemo prema Sudu za pravo mora u Hamburgu i tražiti pomirenje s Hrvatskom. To je prva stepenica, da se pomire dva interesa”, rekao je Izetbegović, navodeći da je interes BiH pristup otvorenom moru i Hrvatske da spaja svoj teritorij.

Dodao je da će se prvo krenuti s “pokušajem pomirenja i Pravobraniteljstvo će morati da krene u tom smjeru”.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, povodom pokretanja pravne procedure za zaštitu prava i interesa Bosne i Hercegovine na moru, jučer je uputio inicijativu Pravobranilaštvu BiH da pokrene pravne procedure zaštite interesa BiH koji joj pripadaju kao pomorskoj državi, potpisnici UNCLOS-a.

“Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine je dužno i nadležno da brani interese Bosne i Hercegovine, kao i da koristi sva pravna sredstva u očuvanju i zaštiti istih”, naveo je Osmanović.

Prema njegovim riječima, Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine je državna institucija koja sve aktivnosti poduzima na bazi relevantnih pravnih činjenica, i kao takva ne može niti smije biti izložena bilo kakvim političkim pritiscima, jer su postupci svih zaposlenih u Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovine, kao i u svim drugim državnim institucijama, podložni materijalnoj i kaznenoj odgovornosti u slučaju njihovog postupanja, ali i nepostupanja koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine.

“Sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da zajednički i koordinirano rade na očuvanju i zaštiti prava i interesa Bosne i Hercegovine, uključujući i njena prava na pristup moru, koja su garantirana međunarodnim aktima, instrumentima i konvencijama. Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna da štiti svoja prava i interese na moru”, rekao je Osmanović.

Javno je pozvao rukovodstvo Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na bazi stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje morske granice s Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora.

Podsjetio je da na ovo Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine obavezuje ne samo postupanje po službenoj dužnosti, već i ranije relevantne odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i Deklaracija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Pelješkom mostu od 13. rujna 2017. godine.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare