Published On: Sub, srp 23rd, 2016

IZETBEGOVIĆ: Nema koristi od sastančenja, na referendum RS-a trebaju reagirati sve nadležne institucije

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Daytonskog mirovnog sporazuma, ali sastanci na kojima bi bili prisutni samo pojedini predstavnici bh. institucija neće polučiti institucionalni odgovor koji je ovom slučaju potreban – poručio je danas predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na ovaj način Izetbegović je odgovorio na zahtjev zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su od njega tražili organiziranje sastanka s državnim zastupnicima ministrima i predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka “koji nisu sudjelovali u donošenju opasne entitetske odluke o rušenju Ustavnog suda BiH i ustavnog poretka BiH, kao i pokušaju unilateralanog napuštanja Daytonskog mirovnog sporazuma”.

Ovo su zatražili zastupnici SDP-a BiH Denis Bećirević, Saša Magazinović, Mirsad Mešić, Demokratske fronte Maja Gasal-Vražalica, Mensura Beganović i Damir Bećirović, zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović, BPS-a Zaim Backović i A-SDA Jasmin Emrić.

Podsjetio je da kao član Predsjedništva BiH, od prvog dana poduzima sve Ustavom i zakonom propisane aktivnosti na zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH koje su posebno usmjerene na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, povratnika i izbjeglica te na postizanje jednakopravnosti i uklanjanje diskriminacije na svakom dijelu teritorije BiH.

Najavio je da će bez ikakve rezerve nastaviti to činiti i u budućnosti, u okviru nadležnosti koje ima Predsjedništvo BiH.

– Tako će biti i s protuustavnom i antidaytonskom odlukom Narodne skupštine entiteta RS o održavanju referenduma. Zadatak Narodne skupštine RS-a nije da organizira referendume o odlukama Ustavnog suda BiH, već da te odluke, kao konačne i obvezujuće, bezrezervno provodi – podvukao je Izetbegović.

Izrazio je očekivanje, ali i zatražio od svih bh. institucija, a u ovom slučaju prvenstveno od Ustavnog suda BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, da u skladu sa svojim nadležnostima štite Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum.

– Tražit ću također i od institucija međunarodne zajednice zaduženih za sve aspekte implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma, a prvenstveno od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i Vijeća za implementaciju mira, da u skladu sa svojim ovlastima poduzmu konkretne radnje i korake da zaštite Daytonski mirovni sporazum – naglasio je.

Izrazio je razumijevanje za zabrinutost koju su iskazali zastupnici PSBiH kao i potrebu da na ovakav način reagiraju, te je dodao da zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH moraju pružiti sve institucije BiH u punom kapacitetu njihovih nadležnosti.

– U tom smislu i od vas očekujem da iskoristite vaš utjecaj, ovlaštenja i raznovrsne mogućnosti koje posjedujete kao zastupnici u najvišem zakonodavnom organu BiH – zaključio je u priopćenju Bakir Izetbegović./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>